O nouă taxă în facturile de energie ale consumatorilor. Despre ce este vorba

O nouă taxă în facturile de energie ale consumatorilor. Despre ce este vorba

Din 1 octombrie, furnizorii de energie electrică din România vor începe să le factureze tuturor consumatorilor, casnici și non-casnici, un nou cost.

O nouă taxă în facturile de energie ale consumatorilor

Autoritățile au estimat că noua taxă va avea „valori reduse″. Aceasta va apărea pe facturi și nu va fi suportată efectiv de către consumatori, dar numai câtă vreme sunt menținute prețurile finale plafonate la energie, adică doar până la 1 aprilie 2025.

Mai exact, strict în această perioadă, cât timp este în vigoare plafonarea, în forma actuală, furnizorii vor fi cei care o vor achita și nu o vor putea transfera clienților.

Este vorba de așa-numita contribuție CfD, destinată finanțării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență (CfD) pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon, o nouă schemă de subvenționare a investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă. Aceasta a fost introdusă prin hotărâre de guvern adoptată în aprilie, iar acum a fost aprobată metodologia de determinare și colectare a acesteia, scrie Profit.

Această taxă va fi destinată exclusiv acoperirii cheltuielilor OPCOM și Transelectrica cu administrarea mecanismului de sprijin, cel puțin pentru anul 2024. Valoarea contribuției trebuie stabilită de ANRE până pe 30 septembrie, pe baza datelor transmise de cele 2 entități menționate, și va începe să fie facturată de către furnizori din 1 octombrie.

Sebastian Burduja anunță renunțarea la plafonarea prețurilor la energie

Amintim că, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că statul va renunța la plafonarea tarifelor la energie, începând cu 1 aprilie 2025.

Acest lucru va elimina subvențiile generale aplicate indiferent de venitul sau consumul de energie, focalizând ajutorul financiar către consumatorii care sunt cu adevărat vulnerabili. Odată cu implementarea acestei decizii, facturile la energie sunt așteptate să crească.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`