O nouă reacție în cazul colaborarii lui Barroso cu Goldman Sachs: Ombudsmanul european Emily O’Reilly cere o înăsprire a regulilor pe care comisarii europeni trebuie să le respecte după ce părăsesc instituțiile UE
Decizia fostului președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, de a accepta un post în cadrul băncii americane de investiții Goldman Sachs stârnește reacții în lanț. Cea mai nouă intervenție în acest caz vine din partea ombudsmanului european care a cerut marți o înăsprire a regulilor pe care comisarii europeni trebuie să le respecte în ceea ce privește activitățile lor profesionale de după plecarea din cadul instituțiilor UE, informează Reuters.
Deși reprezentanții Executivului comunitar au afirmat că Barroso nu a încălcat codul de etică al UE, motivând că a trecut un an și jumătate de când acesta a plecat din funcția de șef al CE și nu mai este obligat să ceară acordul UE pentru a ocupa un nou post, ombudsmanul Emily O'Reilly are o altă părere.
Aceasta consideră că respectarea unei reguli tehnice nu înseamnă că foștii responsabili ai instituțiilor europene nu trebuie să respecte alte obligații de integritate.
”Orice sugestie că spiritul legii este ignorat riscă să submineze încrederea publică în Uniunea Europeană”, a precizat O'Reilly, care solicită revizuirea codului de etică al UE, în sensul introducerii unor sancțiuni.
De altfel, recent, ombudsmanul a acuzat Comisia Europeană condusă de Barroso că nu a abordat corespunzător cazul unui fost membru al instituției, care nu a notificat-o când a preluat un post în altă parte.
Jose Manuel Durao Barroso va deveni președintele neexecutiv al Goldman Sachs International, ramura internațională a băncii americane Goldman Sachs.