O nouă directivă europeană va interzice promovarea produselor drept bio, eco, organice sau biodegradabile fără dovezi
Produsele nu vor mai putea fi vândute drept bio, eco, organic sau biodegradabil, în absența unor dovezi de la autorități. O nouă directivă europeană care interzice orice fel de informații înșelătoare despre produse. Europarlamentarii spun că interdicția se aplică și aparatelor electrocasnice care se strică după ce ies din garanție. Practica este considerată acum înșelătoare, potrivit stirileprotv.ro.
Consiliul European și Parlamentul au ajuns la un acord provizoriu cu privire la o nouă directivă a Uniunii Europene (UE) pentru „împuternicirea consumatorilor pentru tranziția ecologică”. Caracteristicile cheie ale noilor reguli includ următoarele:
Interzicerea afirmațiilor de mediu generice nefondate, cum ar fi „neutru climatic”
Noua directivă va actualiza lista actuală a practicilor comerciale care sunt interzise în UE pentru a include mențiuni generice de mediu – cum ar fi „prietenoase cu mediul”, „naturale”, „biodegradabile”, „neutre din punct de vedere climatic” sau „eco” – cu excepția cazului în care acestea pot să fie dovedite în mod corespunzător, potrivit products.cooley.com.
Afirmațiile neverificate care sugerează că un produs are un impact neutru, redus sau pozitiv asupra mediului vor fi, de asemenea, interzise.
Învechirea planificată a mărfurilor
Acordul provizoriu va interzice, de asemenea, practicile asociate cu învechirea timpurie, cum ar fi prezentarea de actualizări de software după cum este necesar atunci când acestea îmbunătățesc doar funcțiile funcționale, prezentarea bunurilor ca reparabile atunci când nu sunt și obligațiile nejustificate de a cumpăra piese de schimb de la producătorul original. De asemenea, va clarifica poziția privind răspunderea comercianților pentru informații (sau lipsa de informații) cu privire la învechirea timpurie.
Nouă etichetă UE pentru informații despre garanție
O nouă etichetă armonizată pentru a evidenția produsele cu o garanție extinsă va fi concepută de Comisia Europeană. Această etichetă va fi destinată producătorilor care doresc să evidențieze faptul că oferă – gratuit – o garanție extinsă care depășește minimul UE de doi ani.
Directiva de împuternicire a consumatorilor pentru tranziția ecologică face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri UE, care include propunerea de regulament privind proiectarea ecologică pentru produse durabile, Directiva privind declarațiile ecologice și Directiva privind dreptul la reparații. Noua directivă va intra în vigoare prin modificarea textului actual al Directivei UE privind practicile comerciale neloiale și al Directivei privind drepturile consumatorilor.
După cum sugerează și numele, directiva de „împuternicire a consumatorilor pentru tranziția ecologică” are ca scop sporirea protecției consumatorilor și să ofere consumatorilor instrumente mai mari pentru a contesta întreprinderile care nu se conformează.