O nouă directivă europeană va interzice promovarea produselor drept bio, eco, organice sau biodegradabile fără dovezi

O nouă directivă europeană va interzice promovarea produselor drept bio, eco, organice sau biodegradabile fără dovezi
Foto simbol: Pixabey

Produsele nu vor mai putea fi vândute drept bio, eco, organic sau biodegradabil, în absența unor dovezi de la autorități. O nouă directivă europeană care interzice orice fel de informații înșelătoare despre produse. Europarlamentarii spun că interdicția se aplică și aparatelor electrocasnice care se strică după ce ies din garanție. Practica este considerată acum înșelătoare, potrivit stirileprotv.ro.

Consiliul European și Parlamentul au ajuns la un acord provizoriu cu privire la o nouă directivă a Uniunii Europene (UE) pentru „împuternicirea consumatorilor pentru tranziția ecologică”. Caracteristicile cheie ale noilor reguli includ următoarele:

Interzicerea afirmațiilor de mediu generice nefondate, cum ar fi „neutru climatic”

Noua directivă va actualiza lista actuală a practicilor comerciale care sunt interzise în UE pentru a include mențiuni generice de mediu – cum ar fi „prietenoase cu mediul”, „naturale”, „biodegradabile”, „neutre din punct de vedere climatic” sau „eco” – cu excepția cazului în care acestea pot să fie dovedite în mod corespunzător, potrivit products.cooley.com.

Afirmațiile neverificate care sugerează că un produs are un impact neutru, redus sau pozitiv asupra mediului vor fi, de asemenea, interzise.

Învechirea planificată a mărfurilor

Acordul provizoriu va interzice, de asemenea, practicile asociate cu învechirea timpurie, cum ar fi prezentarea de actualizări de software după cum este necesar atunci când acestea îmbunătățesc doar funcțiile funcționale, prezentarea bunurilor ca reparabile atunci când nu sunt și obligațiile nejustificate de a cumpăra piese de schimb de la producătorul original. De asemenea, va clarifica poziția privind răspunderea comercianților pentru informații (sau lipsa de informații) cu privire la învechirea timpurie.

Nouă etichetă UE pentru informații despre garanție

O nouă etichetă armonizată pentru a evidenția produsele cu o garanție extinsă va fi concepută de Comisia Europeană. Această etichetă va fi destinată producătorilor care doresc să evidențieze faptul că oferă – gratuit – o garanție extinsă care depășește minimul UE de doi ani.

Directiva de împuternicire a consumatorilor pentru tranziția ecologică face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri UE, care include propunerea de regulament privind proiectarea ecologică pentru produse durabile, Directiva privind declarațiile ecologice și Directiva privind dreptul la reparații. Noua directivă va intra în vigoare prin modificarea textului actual al Directivei UE privind practicile comerciale neloiale și al Directivei privind drepturile consumatorilor.

După cum sugerează și numele, directiva de „împuternicire a consumatorilor pentru tranziția ecologică” are ca scop sporirea protecției consumatorilor și să ofere consumatorilor instrumente mai mari pentru a contesta întreprinderile care nu se conformează.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”