O celebră fabrică de zahăr care a funcționat 130 de ani până la pandemie își redeschide porțile. Are capital românesc

Publicat: 01 11. 2022, 22:15

Fabrica de Zahăr Bod, preluată de noi investitori, anunță că își reia producția de zahăr din sfecla de zahăr în anul 2023. Noul proprietar este o companie din București, care anunță că începând cu 1 noiembrie a demarat procedura de negociere şi achiziţie de sfeclă de zahăr de la producătorii şi asociaţiile de producători interesate.

A fost înființată în 1889, a trecut peste două războaie mondiale

Fabrica de Zahăr din Bod, județul Brașov, este una dintre cele mai mari fabrici de zahăr din România. Înființarea Fabricii de Zahăr Bod a avut loc în anul 1889. A funcționat fără încetare mai mult de 130 de ani, înfruntând două războaie mondiale și cutremure majore.

În anul 2021, ca urmare a datoriilor acumulate, Fabrica de Zahăr de la Bod a intrat în insolvență, iar activitatea acesteia s-a încheiat. „Pentru recuperarea acestor datorii, activele patrimoniului Fabricii de Zahăr Bod SA sunt vândute prin licitație”, conform Cențu SPRL.

În anul 2022, Fabrica își schimbă patronajul și se ivesc din nou șansele unei relansări în producție. La sfârșitul anului trecut, Best Achiziții SRL, o companie din București care a vândut în pandemie măști și mănuși, majorându-și cifra de afaceri în 2020 de aproape zece ori, a cumpărat terenurile Fabricii de Zahăr Bod cu 5,1 milioane de lei, potrivit transilvaniabusiness.

De fabrică s-ar fi arătat interesată și Primăria Brașov. După 1990, din cele 35 de fabrici din țară, au rămas doar 20, iar câțiva ani mai târziu au mai fost zece, în 2012 mai erau șase, iar anul trecut mai existau doar trei fabrici de zahăr: Oradea, Roman și Luduș, preluată recent de un grup de fermieri.