O cafea sau o ieșire la restaurant în București, mai costisitoare decât în Roma sau Barcelona / Antreprenorii nu duc, însă, lipsă de clienţi: „Lumea tot vine”

O cafea sau o ieșire la restaurant în București, mai costisitoare decât în Roma sau Barcelona /  Antreprenorii nu duc, însă, lipsă de clienţi: Lumea tot vine
Sursa foto: Pixabay

Când vine vorba de ieşirile la restaurant sau la cafenea, capitala României concurează la preţ cu oraşe precum Roma sau Barcelona. Patronii localurilor spun că scumpirile sunt justificate de inflaţie.

Preţurile în Bucureşti, mai mari decât în Lisabona sau Roma

În medie, un bucureștean câştigă 1.200 de euro pe lună, mai mulţi bani ca un locuitor din Budapesta sau Varşovia, dar mai puţin decât cei din capitalele vestice. Chiar şi aşa, preţurile la noi sunt mai mari decât în capitale precum Lisabona sau Roma.

„Este o creştere generată de scumpirea materiei prime şi la utilităţi. Nu considerăm că este o creştere mai mare decât ceea ce este normal”, spune Dan Mischie, CEO restaurant.

Comparativ cu anul 2019, preţurile sunt acum aproape duble. Friptura de porc costă între 50 de lei şi 100 de lei, în funcţie de restaurant şi de sortimentul de carne, iar cea mai ieftină ciorbă este 17 lei.

„Cred că în ultimul an am ajuns la nivelul statelor Europene sau peste şi considerând media dintre raportul salariu-cheltuieli, cred că am depăşit”, susține o tânără.

Cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi, s-a scumpit și ea

Nici iubitorii de cafea nu au scăpat de scumpiri. Un cappuccino costă între 14 şi 16 de lei, cu peste 30% mai scump faţă de 2019-2020. Aceeaşi băutură, în Roma spre exemplu, costă aproximativ 12 lei.

„Dacă îţi doreşti să bei cu lapte alternativ şi nu cu lapte normal, sare de 20 de lei, ceea ce din punctul nostru de vedere este un prag psihologic”, spune Radu Solo, reprezentantul unei cafenele.

Lumea tot vine. Pentru câţiva lei în plus, asta nu înseamnă că nu mai ieși în oraş”, susține un barman din București.

Potrivit unui studiu, cei care își permit să iasă în oraş încearcă să cheltuiască mai puțin: aleg ce este mai ieftin, comandă mai puțină băutură şi renunță la desert.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:29 - Dan Dungaciu: Maia Sandu are o șansă, în primul rând, bazată pe mobilizarea diasporei. Nu văd niciun candidat care, chiar dacă ar spune-o, i-ar da voturile / Trebuie să regândim aproape radical strategia pentru 2025 (VIDEO)
22:05 - Florin Roman: Câciu mai bine s-ar ocupa de ministerul pe care s-a pus praful de când îl conduce. Să se apuce să-și caute gradul de absorbție, cu lupa, dacă altfel nu îl găsește
21:43 - Adrian Câciu, după declarațiile liderului PNL: „Ceaușescu s-a reîncarnat! Bolșevismul galben este pe val!” / „În aceeași oală cu Ciucă intră și Nicușor Dan, pretins de dreapta, practic un stângist din extrema progresistă”
21:23 - Jeremy Clarkson a suferit o operație „extrem de urgentă” la inimă. Regimul „oribil” pe care trebuie să îl țină: „Care e rostul?”
21:00 - Un șofer băut și drogat a mers cu mașina pe trotuar în Constanța
20:39 - O tânără a intrat cu mașina în zidul unei clădiri. Cinci persoane rănite
20:17 - Hezbollah „condamnă cu fermitate agresiunea sionistă” împotriva Iranului și acuză SUA că „poartă responsabilitatea deplină pentru masacrele, tragediile și durerea” provocate de Israel
19:55 - Marcel Ciolacu: Ne-am ales cu foarte multe după mandatul lui Iohannis, avem trei găuri (VIDEO)
19:34 - România, învinsă categoric de Elveția la Trofeul Carpați. Joc modest al „tricolorelor” în fața unei naționale mult mai slab cotate
19:09 - Două tinere au căzut cu mașina în râu. Cum s-a produs accidentul