O agravare a conflictului dintre Iran și Israel va face imposibilă stabilizarea prețurilor petrolului și va lăsa economia globală vulnerabilă la un șoc energetic în stilul anilor 1970

O agravare a conflictului dintre Iran și Israel va face imposibilă stabilizarea prețurilor petrolului și va lăsa economia globală vulnerabilă la un șoc energetic în stilul anilor 1970
Foto: Pixabay

Banca Angliei monitorizează criza din Orientul Mijlociu pe fondul temerilor că o agravare a conflictului dintre Iran și Israel va face imposibilă stabilizarea prețurilor petrolului și va lăsa economia globală vulnerabilă la un șoc energetic în stilul anilor 1970.

Costul țițeiului ar crește necontrolat în cazul în care conflictul ar degenera

Andrew Bailey, guvernatorul Băncii, a spus că urmărește evoluțiile „cu foarte mare atenție” și că există limite pentru ceea ce ar putea fi făcut pentru a preveni creșterea costului țițeiului dacă lucrurile „s-ar înrăutăți cu adevărat”.

Bailey a vorbit cu The Guardian după invazia israeliană din sudul Libanului de săptămâna aceasta și după lansarea de rachete balistice de către Iran ca răspuns.

Prețurile petrolului au crescut cu 3%, pe fondul temerilor că un conflict din ce în ce mai adânc ar putea perturba livrările de țiței din Orientul Mijlociu.

„Preocupările geopolitice sunt foarte serioase”, a spus Bailey. „Este tragic ce se întâmplă. Există, în mod evident, stres și adevărata problemă este cum ar putea interacționa ceea ce se petrece deja cu unele piețe.”

Există posibilitatea ca prețul petrolului să crească abrupt

Bailey a spus că, în anul care a trecut de la atacul Hamas asupra Israelului, nu a existat o creștere mare a prețurilor petrolului de tipul celor observate în trecut.

„Din punct de vedere al politicii monetare, este un mare ajutor că nu am avut de-a face cu o mare creștere a prețului petrolului. Dar, evident, am avut această experiență în trecut, iar în anii 1970, prețul petrolului a fost o mare parte a poveștii.

Evident, continuăm să urmărim evoluția. Urmărim extrem de atent pentru a vedea impactul ultimelor știri. Dar… senzația mea, după toate conversațiile pe care le am cu omologii din regiune este că există, pentru moment, un angajament puternic de a menține piața stabilă.

Însă de la un punct încolo, acel control ar putea scădea dacă lucrurile s-au înrăutățit cu adevărat. Trebuie să urmărim continuu ce se întâmplă, pentru că ar putea să se întâmple ceva foarte grav.”

Bailey a spus că economia s-a dovedit mai rezistentă decât se temea că va fi acum doi ani, sau chiar acum un an. „Cred că economia a trecut prin șocurile din ultimii cinci ani mai bine decât ne-am așteptat mulți dintre noi.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`