Hidroelectrica a denunțat cele două contracte bilaterale pe care le avea cu unul dintre traderii din energie, Energy Financing Team (EFT), a declarat Remus Borza, partener al administratorului judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol.
Livrările de energie către EFT vor fi oprite începând cu 1 august și se va încheia un nou acord cu Electromagnetica, a spus acesta, conform HotNews. Prețul energiei va fi de 198 de lei pe MWh în 2012, față de 140 de lei pe MWh în 2011. Prețul mediu de pe OPCOM în prezent este de 220 lei/MWh.
„Grupul EFT nu a primit nicio notificare oficială, din partea reprezentanților Hidroelectrica, de reziliere a contractelor aflate în derulare, de către cele două părți. Grupul EFT și Hidroelectrica se află, încă, în proces de negociere a acestor contracte,” a declarat, pe de altă parte, directorul general al EFT, Vojkan Tomasevici.
EFT România alimentează cu enegie aproximativ 70% din industria românească a cimentului, adică toate fabricile Holcim și Lafarge.
În ce privește Electromagnetica, din 2013 în cazul ei se va aplica formula de preț care va reprezenta media ponderată a prețurilor de pe Piața Zilei Următoare de pe OPCOM și prețurile de pe Piața Centralizată a Contractelor Bilaterale de pe OPCOM. Pentru 2012, Electromagnetica va trebui să plătească și diferențele de preț pentru energia livrată de la 1 ianuarie până în prezent.
Cantitatea de energie va fi redusă, la 640.000 de MWh, comparativ cu 891.000 anul trecut.
Borza a făcut referiri și la cotractul cu Energy Holding, spunând că reprezentanții săi trebuie să vină cu o ofertă îmbunătătită până joi. Oferte îmbunătățite trebuie să facă și Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie, Elsid și Electrocarbon. O situatie mai specială se prezintă în cazul Alro, deoarece are o componentă socială foarte importantă, compania având mii de angajați.
Potrivit unui raport pe 2011 privind activitatea Hidroelectrica, „băieții deștepți” au cumpărat energie în acel an la un preț mediu de 130 lei/MWh, în condițiile în care pe bursa energiei OPCOM prețurile au depășit 200 lei/MWh.