Noul Cod Civil a intrat în vigoare. Vezi ce modificări aduce

Noul Cod Civil a intrat în vigoare. Vezi ce modificări aduce
Foto: mondonews.ro

Noul Cod Civil care intră în vigoare sâmbătă aduce modificari esențiale în privința unor domenii precum viața privată şi cea de cuplu, prin introducerea unor noțiuni ca logodna sau convenția matrimonială.

Noul Cod Civil aduce beneficii și în materii pecuniare, precum transmiterea moștenirilor sau drepturile celor care apelează la credite bancare.

Noul Cod Civil îi avantajează pe românii care obțin un credit începând cu luna octombrie.

Executarea silită nu va mai fi la fel de ușoară, iar clienții vor avea la dispoziție 15 zile pentru plata datoriei, în cazul în care banca reziliază contractul. Motivul rezilierii trebuie să fie însă temeinic.

Și băncile trebuie să fie foarte atente pentru că pot ajunge în instantă în situațiile în care acestea cresc sau nu justificat ratele.

Respectul vieții private și al demnității persoanei umane este o altă prevedere inclusă în Noul Cod Civil.

„Este interzisă: interceptarea fără drept a unei convorbiri private; captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spațiu privat, fără acordul acesteia”, spune noul cod.

Și în relația de cuplu Noul Cod Civil aduce modificări. Astfel, este introdusă noțiunea de Convenție matrimonială, cunoscută sub titulatura de Acord Prenupțial, care poate fi încheiat înainte sau în timpul căsătoriei.

Această convenție prevede: soțul supraviețuitor preia fără plată, înainte de partajul moștenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune; beneficiul fiecăruia dintre soți sau numai în favoarea unuia dintre ei; convenția nu este supusă raportului donațiilor.

Și logodna este reglementată mai strict în noul Cod Civil și oferă noi drepturi după o perioadă de timp cuplurilor care locuiesc împreunaă.

Astfel, bunurile obținute în perioada în care au locuit împreună vor putea fi împărțite de logodnici prin partaj. Ruperea logodnei „în mod abuziv” este însoțită de dreptul la despăgubiri pentru persoana părăsită.

Cele mai importante modificari în Codul Civil vizează însă divorțul și consecințele lui, de la plăți compensatorii până la pensie de întreținere.

Atunci când căsnicia este desfăcută din „culpa exclusivă” a unuia dintre soți, partenerul „nevinovat” poate cere despăgubiri în instanță.

Printre motivele divorțul din culpa exclusivă se numără indifelitatea, violenta, consumul în exces de băuturi alcoolice și părăsirea domiciliului.

Dispozițiile Noului Cod Civil se aplică tuturor actelor și faptelor încheiate sau, după caz, produse după intrarea sa în vigoare și nu retroactiv.

Noul Cod Civil – drepturi și obligații

Embed: " />

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`