Noua Lege a salarizării, impact masiv asupra bugetarilor: „Vor fi natural plecări din sectorul public, deci mai puțini oameni”

Noua Lege a salarizării, impact masiv asupra bugetarilor: „Vor fi natural plecări din sectorul public, deci mai puțini oameni”
Foto: Pixabay

Viitorii ani nu se anunță prea grozavi pentru bugetari. Guvernul va trebui să ia măsuri serioase de reducere a cheltuielilor publice, după ce deficitul bugetar a explodat. În plus, noua Lege a salarizării, promisă deja la Bruxelles, va aduce noi reguli pentru sporuri și plata în funcție de performanță.

Cum va trebui să arate noua Lege a salarizării în sectorul bugetar

Lefurile angajaților la stat vor trebui să se încadreze în alte limite odată cu implementarea noii Legi a salarizării. Reforma promite echitate, eliminarea discriminărilor la sporuri și salarii în funcție de performanță, informează Știrile Pro TV.

De asemenea, fondul de salarii n-ar trebui să fie depășit, după ce oficialii europeni și-au exprimat temerea că noua lege va alimenta și mai mult deficitul. Conform planului fiscal, cheltuielile cu bugetarii vor scădea de la 9,3% din PIB, cât sunt anul acesta, la 8,9% în 2025 și 8,3% în 2031.

România s-a angajat cu această lege pentru anul viitor în fața Comisiei Europene, numai că ea va fi aplicată când deficitul bugetar va scădea sub 5% din PIB. Potrivit estimărilor Guvernului, asta ar însemna peste 4-5 ani.

„Vor fi natural plecări din sectorul public”

„Cred că o soluție ușoară, care trebuie aplicată pe mai mulți ani ca să dea rezultate, este înghețarea angajărilor. Probabil asta se va întâmpla de anul viitor și, înghețând angajările, vor fi natural plecări din sectorul public, deci mai puțini oameni. Salariile în sectorul public vor continua să crească, probabil nu vom mai vedea, nemaifiind an electoral, creșteri extrem de mari, vom vedeam totuși creșteri poate în ritm cu inflația”, a explicat Adrian Codirlașu, vicepreședinte Asociația Analiștilor, pentru Știrile Pro TV.

La rândul său, Mihai Roman, profesor de macroeconomie, a declarat că România va continua să aibă cea mai mare inflație din UE, „motivul principal fiind creșterea veniturilor peste productivitate. Creșterea de cerere va conduce în continuare la o creștere a prețurilor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`