Nou val de scumpiri în domeniul energiei. Prețul gazelor va crește cu peste 30%. Sistemul cere cheltuieli de miliarde

Publicat: 25 04. 2023, 18:28
Foto: Pixabay

Specialiștii din Energie avertizează că prețul gazelor ar putea crește din nou din cauza Regulamentului european privind reducerea emisiilor de metan în sectorul energetic, ce ar urma să intre în vigoare în aprilie 2025.

Prețul gazelor ar putea crește din nou

Regulamentul european privind reducerea emisiilor de metan în sectorul energetic poate crește insecuritatea energetică și sărăcia energetică a României, arată un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă (AEI).

Ca urmare a noilor reglementări, Gazele se vor scumpi cu peste 30%, precizează experții:

„Propunerea de Regulament European interzice de la momentul intrării lui în vigoare evacuarea gazelor în atmosferă și arderea gazelor la faclă, cu excepția unor cazuri stipulate expres și la randamente de ardere de peste 98%. Astfel, se impune transformarea instalațiilor tehnologice din sisteme de producție deschise în sisteme de producție închise, astfel încât să se prevină disiparea în mediu a emisiilor de metan”, arată autorii studiului.

„Instalațiile tehnologice pentru exploatarea țițeiului și gazelor au fost construite în conformitate cu legislația în vigoare la momentul edificării lor, fiind realizate în diferite perioade de timp. Astfel, instalațiile care sunt construite în sistem deschis nu vor mai fi  permise după intrarea în vigoare a Regulamentului, care nici nu prevede o derogare pentru țări care au zeci de mii de sonde și de instalații de producție, așa cum este cazul României. Realist vorbind, ținând seama de numărul mare de instalații din zona de extracție țiței si gaze naturale care ar trebui înlocuite în România, de capacitatea de proiectare, construcții montaj, timpul de obținere a avizelor și autorizațiilor, ar fi  necesari cel puțin 10 ani pentru a duce la îndeplinire o astfel de obligație și cheltuieli de miliarde de euro”, au mai spus experții de la AEI.

Impactul Regulamentului european asupra prețului la consumatorul final se prezintă astfel:

  • consumatorii casnici – creșterea prețului la consumatorul casnic față de prețul actual plătit de consumatorul casnic este estimat a fi de 6%, dar cu o creștere a impactului asupra Bugetului de Stat cu cca. 0,9 mld. lei în 2024 și cu cca. 0,22 mld. în primul trimestru al anului 2025. După 1 aprilie 2025, moment în care legea nu mai prevede existența unui preț plafonat, prețul plătit la populație va fi cu până la 31% mai mare.
  • consumatorii noncasnici cu consum sub 50.000 MWh/an – pentru majoritatea consumatorilor nu va exista o creștere a prețului față de prețul actual. Va exista o creștere a impactului asupra Bugetului de Stat cu cca. 2,77 mld. lei / 2024 și cu cca. 0,69 mld. în T1 2025. După 1 aprilie 2025, moment în care legea nu mai prevede existența unui preț plafonat, prețul plătit va fi cu până la 31% mai mare.
  • consumatorii noncasnici cu consum peste 50.000 MWh/an – va exista o creștere a prețului cu până la 31%.

Studiul „Analiza impactului propunerii de Regulament european privind metanul asupra industriei extractive de tiței  și gaze din  România” a fost realizat de Dumitru Chisăliță – Expert Judiciar Petrol și Gaze pentru România/Expert European Extrajudiciar Petrol și Gaze Agreat de Asociatia Experțiilor Europeni de la Paris și Mihaela Bălănescu – Expert Tehnic al Organizației Națiunilor Unite – Convenția Cadru privind Schimbările Climatice (UNFCCC).