Noile TAXE și IMPOZITE prevăzute de guvernul Dragnea-Iohannis: Programul de Guvernare, MODIFICAT
Deoarece nu are bani pentru toate promisiunile cu care a câștigat alegerile, PSD a re-desenat un nou program, care include o parte din vechile măsuri ale executivului, adăugând însă unele taxe noi cum ar fi taxa de solidaritate.
Iată câteva din măsurile prevăzute de guvernul Dragnea-Iohannis.
Legea prevenirii până la 1 octombrie 2017. Acest lucru înseamna de fapt că un agent economic nu va mai putea fi sancționat, dacă el nu a fost înainte îndrumat și apoi prevenit.
Începând cu 1 ianuarie 2018 numărul taxelor, tarifelor și comisioanelor în România nu va fi mai mare de 50.
Astfel, pentru populație vor exista cel mult 10 taxe dintre care CASS, CAS, Impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobile, impozitul pe mașină, contribuția de solidaritate, vignieta. Toate celelalte taxe, tarife și comisioane vor fi eliminate.
Pentru agenții economici numărul taxelor fiscale și nefiscale va fi de maxim 40.
Pentru a reuși ducerea la îndeplinire a acestor măsuri Guvernul va prezenta public, cel tarziu la 1 septembrie 2017, nomenclatorul taxelor din România.Totodată se vor prezenta la acea dată și care sunt taxele, tarifele și comisioanele ce vor fi eliminate
Începand cu 2018, se va reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice. Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF, ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor.
În cadrul acestui impozit veniturile mai mici de 2.000 lei/luna vor fi scutite și se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investițiile și creșterea standardelor de sănătate și educație pentru populație. Totodată începând cu 2018 se vizează implementarea procedurii depunerii declarațiilor de patrimoniu".
Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, incepand cu 1 ianuarie 2019.
În ceea ce privește impozitarea profitului, se va introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit si va avea 2 sau 3 trepte de impozitare.
Guvernul vizează de asemenea reducerea contributiilor cu 5 puncte procentuale adoptata în 2014 de PSD, cu o nouă reducere de 4,25 puncte procentuale din 2018.
Totodata, se vrea eliminarea a 4 din cele 6 contribuții plătite astăzi. Vom rămâne așadar doar cu contribuțiile pe sănătate și cea de asigurări sociale, datorate de 20 către angajat, dar rămânând în sarcina angajatorului plata acestora către stat.
La sfârșitul anului 2017, se va modifica baza de calcul a salariului brut prin creșterea acestuia cu 22.75%.
Se introduce taxa pe solidaritate din 1 ianuarie 2018 și o taxă suplimentară pentru produsele cu impact major asupra sănătății populației.
De la 1 septembrie 2017 se introduce un mecanism îmbunătățit de colectare a TVA (split payment) pe modelul utilizat de Italia, care reduce cvasi-total evaziunea la TVA declarant și neplătit în prezent.