Noi taxe și impozite din anul 2025. Negrescu, analist economic: Se întâmplă ceea ce estimam. După alegerile europarlamentare primim nota de plată. Pentru România va fi una extrem de dură (VIDEO)

Noi taxe și impozite din anul 2025. Negrescu, analist economic: Se întâmplă ceea ce estimam. După alegerile europarlamentare primim nota de plată. Pentru România va fi una extrem de dură (VIDEO)
Adrian Negrescu, analist economic

Analistul economic Adrian Negrescu a comentat ultimele date primite de la Comisia Europeană, cu privire la creșterea deficitului în România, care a ajuns la 6,9% și despre faptul că din anul 2025  ar urma să fie introduse noi taxe și impozite, ca urmare a acestei situații.

„Vor veni, din păcate, cu sancțiuni la adresa României, dacă nu ne vom ține angajamentele”

Declarațiile le-a făcut, miercuri, în emisiunea „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV.

“Se întâmplă ceea ce estimam. După alegerile europarlamentare, primim nota de plată, iar pentru România va fi una extrem de dură pentru că suntem singura țară în deficit excesiv. Comisia Europeană, în actuala ei formulă, deja începe să pună presiune pe țara noastră, în ceea ce privește respectarea acelui angajament pe care noi l-am luat în fața Comisiei Europene, de a ține deficitul bugetar în 5 %, în acest an. Atenție, noi, după primele 4 luni eram deja la 3,2 % cu deficitul. Cheltuim în neștire, fără niciun fel de noimă o grămadă de bani, iar datoria publică crește cu cel mai rapid ritm din Uniunea Europeană. Toate astea au generat rumoare la Bruxelles. Comisia Europeană actuală, dar probabil și noua Comisie Europeană care va fi formată în perioada următoare, vor veni, din păcate, cu sancțiuni la adresa României, dacă nu ne vom ține angajamentele”.

„Dacă ni se blochează fondurile europene, s-ar putea să ne luăm adio de la investiții pentru România”

Adrian Negrescu a fost întrebat ce înseamnă aceste sancțiuni.

“Sunt 3 variante. Pe de o parte, ce ne cer ei, de fapt? Ne cer eliminarea tuturor facilităților fiscale acordate în momentul de față, posibile creșteri de taxe și o colectare mai bună, asta pe lângă reducerea cheltuielilor publice, care este absolut necesară.

Iar în ceea ce privește sancțiunile, marea mea temere este că s-ar putea să ne fie suspendate fondurile europene, dacă noi nu ne ținem de angajamentul legat de deficitul bugetar. Și știți ce înseamnă asta? Înseamnă că aproximativ cam toate investițiile statului care sunt în momentul de față în derulare, ar fi puse pe standby, pentru că 80 % din banii pe care noi îi alocăm investițiilor vin din fonduri europene. Dacă ni se blochează fondurile europene, s-ar putea să ne luăm adio de la investiții pentru România. Ar fi o lovitură incredibilă din punct de vedere investițional”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`