Frizeriile, saloanele de coafură și vulcanizările auto ar putea fi impozitate în viitor pe suprafața comercială utilă și nu pe profit, așa cum se întâmplă în prezent cu hotelurile și restaurantele, potrivit Profit.ro.
Inițiatorul acestui proiect a fost ministrul Turismului, Mircea Dobre care a precizat că impozitul introdus la 1 ianuarie, specific pentru hoteluri și restaurante, ar putea fi extins și pentru alte tipuri de servicii.
"Se poate lansa o discuție pentru a aplica această Lege și pe alte tipuri de servicii. De exemplu, servicii de coafură, frizerie, vulcanizare auto… Lăsând la o parte calitatea serviciilor, pe mine mă interesează foarte mult partea de combatere a evaziunii fiscale, care este o problemă de siguranță națională", a spus ministrul.
Mircea Dobre a mai precizat că acest tip de taxare va fi extins și pe alte servicii după ce Guvernul va face o analiză privitor la cum decurge situația în cazul hotelurilor și restaurantelor.
"În funcție de ce se va întâmpla cu această Lege, să vedem rezultatele financiare, să vedem cum va evolua și calitatea serviciilor în turism și alimentație publică… O analiză clară și coerentă putem să facem abia după un an și ne putem gândi, dacă totul este ok, să putem să introducem acest tip de lege inclusiv în alte servicii mai mici ca pondere în fiscalitatea din România", a explicat Dobre.
Din acest an a fost introdus impozitul specific pentru baruri, restaurante și hoteluri, prin care acestea sunt taxate pe suprafața restaurantului, și nu pe profit cum erau anterior.
Legea a fost introdusă după ce de mai mulți ani o parte dintre hotelierii și patronii de restaurante din România reclamau legea că îi defavorizează pe cei care își declară veniturile, iar cei care declară pierderi sunt avantajați.