Grecia va achita datoriile sale, a căror valoare nominală va fi redusă cu 24 puncte procentuale din PIB prin noi împrumuturi de la UE şi FMI, precum şi prin participarea voluntară a sectorului privat pentru a sprijini un plan nou, a declarat joi noapte Nicolas Sarkozy, potrivit Reuters.
Preşedintele a mai explicat că Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF),prin intermediul împrumuturilor care vor fi acordate şi ratele reduse, va acţiona acum proactiv şi putea să intervină pe pieţele secundare pentru datoria publică, iniţiind astfel crearea unui adevărat „Fondul Monetar European.”
„Dacă analiștii și agențiile de rating folosesc termenul pe care l-ați folosit, acesta nu face parte din vocabularul meu. Grecia își va plăti datoriile. Ce facem acum pentru Grecia, în termeni de sustenabilitate, nu vom face pentru nici o altă țară din zona euro. Vă cer să realizați importanța acestei decizii”, a spus el, după un summitul zonei euro, şi apoi a specificat că statele care folosesc moneda unică sunt gata să ofere garanţii pentru bănci şi BCE, în cazul Greciei.
În cele din urmă, Franţa şi Germania vor veni la sfârşitul lunii august, cu propuneri pentru a încuraja o convergenţă a economiilor europene pentru a accelera integrarea economică în zona euro, a spus el în continuare.
Cancelarul german, Angela Merkel, a salutat contibuția băncilor de a sprijini statul elen.
„Salutăm implicarea voluntară a băncilor. Consider că acestea este semnalul cel bun care vine într-o perioadă dificilă. Știm cu toții că lipsa de încredere în piețe ar putea duce la o situație în care efectele să se extindă și la alte țări și de aceea am decis să luăm aceste măsuri de precauție. Pentru Germania, moneda euro și Uniunea Europeană sunt fundamentul prosperității noastre și a păcii de care ne bucurăm. Ce facem acum este să stabilizăm Europa și vom avea parte de beneficii în viitor”, a spus Merkel.
Liderii europeni iau în considerare şi o extindere a rolului Fondului European de Stabilitate Financiară, pentru a ajuta de acum preventiv statele europene. Astfel, Fondul va putea acorda împrumuturi statelor, în loc să aştepte până sunt „penalizate” de pieţele financiare.
Vezi AICI concluziile FMI cu privire la pachetul financiar acordat Greciei.