Nicolae Ciucă: “Importurile de gaz din Azerbaidjan reprezintă o sursă viabilă de acum”

Nicolae Ciucă: “Importurile de gaz din Azerbaidjan reprezintă o sursă viabilă de acum”
„Încă nu este clar dacă interconexiunea de gaze cu Grecia va începe să funcționeze în octombrie. Nimeni nu ne poate garanta acest lucru”, a declarat luna trecută șeful Bulgargaz., sursa foto: captură YT

Premierul Nicolae Ciucă va efectua sâmbătă, o vizită în Bulgaria, cu prilejul evenimentului de lansare a exploatării comerciale a Interconectorului Grecia-Bulgaria, anunţă Executivul, citat de News.ro.

Interconectorul ar trebui să fie gata de folosire la începutul iernii dar nu se știe dacă acest lucru se va întâmpla

”Importurile de gaz din Azerbaidjan prin intermediul acestui interconector reprezintă o sursă alternativă viabilă de acum, care va asigura României şi altor state aflate pe diagrama de distribuţie a acestei reţele de gaze accesul la Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP)”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Din delegaţia oficială care îl însoţeşte la Sofia pe premierul Nicolae-Ionel Ciucă fac parte ministrul Energiei, Virgil Popescu, directorul general SNTGN Transgaz S.A., Ion Sterian, directorul general al SNGN Romgaz S.A., Răzvan Popescu, şi directorul adjunct al SNGN Romgaz S.A., Aristotel Jude.

Ce este interconectorul de gaze Bulgaria-Grecia

Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria este conceput să facă legătura între sistemul naţional de transport al gazelor din Grecia şi gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP) în regiunea Komotini din Grecia cu sistemul naţional de transport de gaze din Bulgaria în regiunea Stara Zagora.

Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB) permite ca o parte din fluxul de gaze din sudul Balcanilor să ajungă în sistemul românesc (conducta Giurgiu-Ruse este de mult operațională) și apoi, inclusiv prin BRUA, via Ungaria, spre centrul continentului.

Recent, au fost făcute anunțuri despre finalizarea lucrărilor, dar au fost exprimate temeri că gazoductul cu o capacitate de trei miliarde de metri cubi de gaze pe an să nu fie operațional înainte de începerea iernii.

„Încă nu este clar dacă interconexiunea de gaze cu Grecia va începe să funcționeze în octombrie. Nimeni nu ne poate garanta acest lucru”, a declarat luna trecută

Urmăriți B1TV.ro și pe
`