Nicăieri în UE contribuţiile sociale nu sunt trecute integral în sarcina angajatului. La noi, experimentul e făcut chiar de PSD, un partid ce se pretinde de stânga. Cui foloseşte?
Guvernul Tudose vrea ca, de la 1 ianuarie, toate contribuțiile sociale să treacă în sarcina salariatului. Angajatorul va continua să le plătească însă, ca şi până acum. Un experiment, căci nicăieri în Uniunea Europeană nu există o asemenea împărţire a poverii contribuţiilor sociale. Cui foloseşte?, se întreabă Sorin Pâslaru, într-un articol pentru ZF.
”Nu se înţelege de ce tocmai PSD, un partid care se defineşte ca fiind la stânga eşichierului politic, insistă pentru această schimbare prin care practic angajatorii se derobează de orice responsabilitate cu privire la securitatea socială şi sănătatea angajaţilor”, scrie Pâslaru, pentru ZF.
Dincolo de faptul că schimbarea vizată de PSD este una prea mare pentru a fi pusă la cale în doar câteva luni, ea naşte și foarte multe întrebări privind modul de aplicare.
Pentru ca angajaţii din sectorul privat să rămână cu acelaşi salariu net, angajatorul trebuie să mărească salariul brut cu 22%, iar întrebarea este de ce ar face-o, în condiţiile în care nimeni nu-l poate obliga.
În plus, după cum au fost date legile privind salarizarea până acum, Guvernul va trebui să treacă la o majorare pe hârtie a salariilor brute, pentru că şi-a asumat prin Legea salarizării unitare majorări de peste 20% de salarii în instituţii publice. Este o simplă joacă cu cifrele, netul va rămâne identic!, avertizează Pâslaru.
Motivul pentru care Guvernul PSD-ALDE vrea să facă o asemenea schimbare e necunoscut. Nimeni nu a explicat până acum nimic. Se spune că ar creşte contribuţia individualizată la pensii pentru fiecare angajat şi în felul acesta se va îmbunătăţi punctajul de pensie, dar asta se poate face şi acum printr-o simplă recalculare.
”O singură explicaţie va putea fi valabilă şi se va vedea în anii următori, dacă reforma CAS va fi introdusă. Este vorba de impozitul pe gospodării. Dacă vom avea impozit pe gospodărie, trecerea CAS şi CASS la salariat poate avea sens pentru că, la un moment dat, angajatorul va plăti integral salariul brut angajatului, care va plăti la rândul său contibuţiile sociale şi impozitele aferente venitului”, mai scrie Sorin Pâslaru, pentru ZF.