Nereguli grave constatate de Corpul de Control al premierului la ANRM, agenția care gestionează resursele naturale. Cum a pierdut statul miliarde de lei

Nereguli grave constatate de Corpul de Control al premierului la ANRM, agenția care gestionează resursele naturale. Cum a pierdut statul miliarde de lei

Corpul de Control al premierului a găsit numeroase nereguli la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), după ce a verificat activitatea instituției din perioada 1 ianuarie 2017 – 31 octombrie 2019. Acesta a descoperit, printre altele, că nu există niciun raport privind redevențele și taxele pe care trebuie să le plătească operatorii din domeniul petrolier și minier, controalele nu se fac, amenzile nu sunt actualizate anual cu rata inflației, așa cum prevede legea, iar sute de licențe de exploatare nu sunt în vigoare. Pentru că nu sunt încasate corect redevențele și taxele puse pe exploatarea resurselor naturale, statul pierde miliarde de lei, informează HotNews.

Neregulile constatate de Corpul de Control al premierului la ANRM

ANRM trebuia să facă încă de acum șase ani o metodologie în baza căreia să aplice o redevență asupra veniturilor realizate prin terminale petroliere, altele decât ale statului. Astfel, a ajuns să fie scutită de plată chiar și o companie ca Rompetrol, care are un terminal offshore în Marea Neagră, pe unde intră circa 5 milioane de tone de țiței, informează HotNews.

Corpul de Control, condus de Daniel Dragoș Tănăsoiu, a mai constatat că evidența resurselor minerale a rămas la nivelul anului 2011 și ultima mișcare a resurselor/rezervelor de petrol a fost efectuată la 31 decembrie 2018. Asta poate genera litigii la încheierea licențelor/acordurilor petroliere.

Verificările au mai arătat o serie de deficiențe la nivelul deciziilor manageriale, coroborate cu posibile conflicte de interese.

Corpul de Control a mai văzut că în ANRM nu a existat o preocupare pentru aprobarea licențelor de exploatare: au fost inițiate procedurile în vederea aprobării doar pentru 16 licențe din 446. Astfel, există riscul ca exploatarea zăcămintelor să fie finalizată fără ca aceste licențe să fi intrat în vigoare.

O altă problemă este că unele dintre solicitările formulate de operatorii economici având ca obiect acordarea dreptului de exploatare minieră au fost soluționate cu întârziere chiar și de 19 luni. În plus, au fost semnalate disfuncționalități cu privire la modul de emitere a unor permise de exploatare, din cele 1.854 aprobate în total.

Cum a pierdut statul miliarde de lei, din cauza unor angajați ANRM care nu și-au făcut treaba

De altfel, la nivelul Agenției nici nu există o evidență clară privind redevențele datorate și achitate de către titularii de acorduri petroliere, și nici în ceea ce privește redevențele/taxele miniere datorate și achitate de către titularii de licențe/permise, precum și a sumelor restante.

În plus, nu există un mod unitar privind calculul taxei pentru activitatea de explorare în cazul agenților economici care desfășoară activitatea de exploatare experimentală.

Reprezentanții ANRM nici nu au verificat datele în baza cărora operatorii economici își calculează și plătesc taxele, fapt ce a dus la plata unor sume mai mici decât cele datorate potrivit legii.

Angajații ANRM nu și-au îndeplinit atribuțiile nici în ceea ce privește constatarea şi sancționarea contravențiilor în domeniul activităților miniere şi petroliere.

ANRM nu și-a îndeplinit nici obligația de a actualiza anual, în funcție de rata inflației, limitele valorice ale amenzilor, acestea rămânând la nivelul anului 2003, fapt ce a determinat diminuarea veniturilor încasate din aceste amenzi.

Raportul Corpului de Control, finalizat la 24 iunie, a fost trimis mai multor instituții între care: Curtea de Conturi, Ministerul Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Agenția Națională de Integritate, Agenția Națională pentru Resurse Minerale, precum și către unitatea de parchet competentă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:59 - Lege nouă împotriva gălăgiei! Ce pățesc cei care nu respectă orele de liniște. Măsura va fi aplicată şi la oraşe, şi la sate
20:44 - ANPC a închis mai mulți operatori economici din Arad. Șobolanii și gândacii, abonați permanenți la mâncarea din locații
20:40 - Selly a luat o decizie radicală în privința festivalului Beach, Please 2025!: „N-a fost deloc ușor să facem chestia asta”
20:34 - Cum am ajuns să avem politicieni atât de slabi? Jurnalistul Ovidiu Vanghele: E o limită sub care nu ne putem duce, că dacă ne ducem, oamenii ăia o să ne îmbolnăvească de creier cu măsurile pe care le iau! (VIDEO)
20:21 - Explozie devastatoare într-un bloc din Ploiești. Un locatar băut a adormit cu aragazul pornit
19:50 - O tânără care umbla dezbrăcată într-un mall din Constanța, dusă la Psihiatrie. Era dezorientată și incoerentă în vorbire
19:45 - Bogdan Peșchir, cunoscut sub numele de Bogpr, rămâne în arest. Decizia este defintivă
19:39 - Cine votează legile în România. Năsui (USR): „Noi am avut, în Comisia de buget-finanțe, multe personaje, inclusiv un domn care a ajuns și ministru și care a avut Bacalaureatul la 39 de ani și a făcut rapid câteva facultăți în trei ani” (VIDEO)
19:35 - Drama care i-a marcat viața. Mihai Stoica, despre momentul în care a aflat că fiica lui are cancer: „Avea metastaze în tot corpul”
19:23 - Oana Roman, noi dezvăluiri despre viața sa amoroasă. Își dorește vedeta să se recăsătorească? „Eu iubesc”