Nazare (PNL): În august, deficitul a crescut cu 6 miliarde / Măsurile fiscale negociate acum vor avea impact și în anii următori. Nu trebuie să le punem bețe în roate privaților, celor care muncesc și plătesc taxe la stat (VIDEO)

Nazare (PNL): În august, deficitul a crescut cu 6 miliarde / Măsurile fiscale negociate acum vor avea impact și în anii următori. Nu trebuie să le punem bețe în roate privaților, celor care muncesc și plătesc taxe la stat (VIDEO)
Foto: Alexandru Nazare / Facebook

Conducerea extinsă a PNL a dat, luni, un cec în alb liderilor partidului pentru negocierile cu PSD privind măsurile fiscale. Liberalii care au votat nu cunosc măsurile discutate și convenite până acum, dar au agreat asupra unor principii ce trebuie urmărite pe viitor în discuțiile cu social-democrații.

Senatorul PNL Alexandru Nazare, fost ministru al Finanțelor, a atras atenția că măsurile fiscale stabilite acum vor avea impact și în anii viitori și sunt luate în contextul în care, în luna august, deficitul bugetar iar a început să crească. Acesta a explicat și care sunt măsurile fiscale pe care liderii PNL nu ar trebui cu niciun chip să le accepte în negocierile cu PSD.

„Eu, de principiu, nu am ce să-i reproșez dlui președinte Ciucă, dar am avut lucruri pe care le-am transmis colegilor și conducerii legate de ce cred despre această negociere fiscală care va afecta viitorul fiscal-bugetar al României până în 2025. Deci acum nu se decide doar anul 2023, se stabilesc ținte și pentru 2024 și 2025 și în august deficitul va crește cu 6 miliarde, deci deficitul iar începe să crească.

E clar că trebuie luate măsuri, important e ce tip de măsuri luăm, măsuri care să nu afecteze creșterea economică, mediul de afaceri, că atunci nu putem să avem pretenția să avem venituri la stat, dacă practic le punem bețe în roade privaților care muncesc și plătesc taxe la stat”, a afirmat Alexandru Nazare.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabriela Mihai.

Conducerea extinsă a PNL a dat un cec în alb liderilor partidului privind măsurile fiscale

„Eu nu am votat, că nu fac parte din Biroul Permanent, dar am asistat la discuții, fiind o discuție de natură fiscală în mare parte. Au fost prezentate mai multe variante de abordare a acestei probleme, mai multe măsuri, cum le validăm, cum ne punem o amprentă a PNL-ului asupra lor și, la final, conducerea partidului a venit cu această variantă privind un set de principii pe care să-l propună spre vot.

A fost votat. E adevărat că au fost câțiva colegi care s-au abținut sau care au fost împotrivă, dar practic conducerea partidului a luat un cec în alb că va gestiona această problemă fiscală în cel mai bun mod posibil. Și-a luat un angajament.

E adevărat, măsurile nu au fost prezentate nici ieri, nici azi, dar acest angajament a fost luat. Evident, se poate într-o săptămână – două, când aceste lucruri se vor tranșa, aaaliza dacă acest angajament a fost de succes sau puteam proceda în altfel”, a declarat Alexandru Nazare, pentru B1TV.

El a mai afirmat că a propus prezentarea măsurilor una câte una și o discuție amplă în partid cu specialiștii, dar „nu această variantă a fost opțiunea majorității colegilor”.

Întrebat dacă i-a reproșat președintelui partidului, Nicolae Ciucă, secretomania din PNL, faptul că nu se mai discută deciziile ce trebuie luate de Guvern, Nazare a răspuns că eventualele nemulțumiri preferă să le exprime în interiorul partidului, nu în afara lui.

Nazare, despre măsurile fiscale pe care PNL nu ar trebui să le accepte

Cât despre măsurile fiscale cu care conducerea PNL nu ar trebui să fie de acord, Alexandru Nazare a explicat: „Un exemplu pe care-l dau tot timpul, exemplul acestui nou impozit pe proprietate despre care nu știu sigur dacă mai e printre măsuri. Acest impozit, fie 0,3%, 0,2% sau 0,0001%, e un impozit cu care, de principiu, cred că PNL n-ar putea să fie de acord, pentru că pentru noi proprietatea e sfântă și nu putem pune un impozit nou pe proprietate. Putem crește colectarea din taxele care există pe proprietate dacă acestea sunt prea mici, dar un impozit care să împartă românii în bogați și săraci și să-i taxeze în funcție de avere în sens progresiv nu avem cum să fim de acord, pentru că am spus clar că apărăm cota unică, deci nu agreem un impozit progresiv. Această chestiune și alte tipuri d etaxări nu cred că pot avea amprenta PNL. PNL ar trebui să reacționeze, dar vom vedea cu toții când aceste măsuri se vor publica”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`