Scandalul muncitorilor din Sri Lanka: Peste 21.300 de cetățeni din afara Uniunii Europene lucrează legal în România

Publicat: 03 02. 2020, 14:02
Inquam Photos

România a fost martoră în ultima săptămână unui scandal uriaș de xenofobism și rasism după ce locuitorii din comunca Ditrău, în fruntea cu preotul, s-au răsculat și au cerut ca doi muncitori din Sri Lanka să nu mai lucreze la brutăria din localitatea lor.

Acest scandal a readus în atenția publică subiectul muncitorilor din afara Uniunii Europene care vin legal să lucreze în România și ocupă în special posturi pe care niciun român nu vrea să se mai angajeze. Aceste aduceri de străini vin în contextul unui deficit mare de personal care obligă patronii să caute muncitori în afara Uniunii Europene.

Conform datelor Inspectoratului General pentru Imigrări, peste 21.300 de cetățeni extracomunitari lucrau legal în România în primele 9 luni ale anului trecut în condițiile în care Guvernul a permis aducerea unui număr limită de 30.000, cel mai mare din 2014 până în prezent.

Anul trecut am avut peste 97.000 de locuri de muncă care au rămas neocupate, deși angajatorii le-au scos la concurs în mod repetat, arată economica.net.

Acest deficit de personal vine în contextul în care peste 4 milioane de români au plecat din țară în ultimii ani pentru a lucra în străinătate. Din 2017 încoace, Guvernul a crescut constant numărul maxim al lucrătorilor din afara UE, care pot veni la muncă în ţara noastră, ca să amelioreze deficitul forţei de muncă din ţara noastră. Cei mai mulți cetățeni extracomunitari care lucrau, în 2017, în țara noastră proveneau din China, Turcia, Filipine şi Vietnam.