Muncim s-o ducă alții bine. Românii vor plăti anul viitor 56 DE MILIOANE DE LEI pentru pensiile speciale ale foștilor parlamentari
Sistemul de pensii a evoluat semnificativ din 2010 și până în prezent ”mulțumită” social-democraților și a colegilor lor de coaliției. În vreme ce promiteau salarii de mii de euro mai ales pentru medici și profesori, PSD – ALDE au avut grijă ca de pensii speciale să beneficieze inclusiv șoferii și femeile de serviciu din Parlament (Detalii AICI), iar alții să se bucure chiar de mai multe pensii speciale simultan! (Detalii AICI) Iar acestea nu sunt singurele modificări de care s-au îngrijit guvernanții, astfel că acum românii trebuie să muncească mai cu drag și mai cu spor pentru a plăti și mai multe pensii foștilor parlamentari.
În august 2010, înainte ca Guvernul Boc să desființeze pensiile speciale (reînființate de PSD-ALDE), în România existau 516 pensii de parlamentar. Acum sunt peste 600!
Iar asta este cea mai mică dintre probleme. O altă diferență este că dacă înainte de 2010 trebuia să alegi între pensia de parlamentar și cea meritată pe baza contribuțiilor virate la Fondul de pensii de-a lungul activității, acum pensia specială de parlamentar are statut de pensie suplimentară. Indemnizația pentru limită de vârstă se adaugă la pensia pe care o încasează foștii aleși pe baza contribuțiilor la sistemul public.
O altă schimbare este că acum statul subvenționează întreaga pensie a foștilor parlamentari, astfel încât anul viitor aceste pensii ne vor costa aproximativ 56 de milioane de lei, precizează cursdeguvernare.ro.
În legea bugetului pe anul în curs, la Camera Deputaților era prevăzută o sumă de 9,442 miliarde lei pentru pensii, iar la Senat, 3,891 milioane. Banii s-au epuizat însă în august, grație Legii salarizării, care a majorat semnificativ salariile parlamentarilor, în vreme ce Ministrul Olguța Vasilescu promitea astfel de majorări pentru salariile profesorilor și ale medicilor.
Prin urmare, la rectificarea bugetară din septembrie, Parlamentul va trebui să primească o sumă peste dublul celei alocate la începutul anului, ca să acopere pensiile speciale ale celor 416 foști aleși, pe parcursul celei de-a doua jumătăți din 2017 – aproximativ 12 milioane pentru foștii deputați și încă șase milioane pentru foștii senatori.
Potrivit cursdeguvernare.ro, în 2018, românii vor trebui să plătească din propriile buzunare 38,5 milioane de lei pentru foștii deputați și 17,1 milioane de lei pentru foștii senatori.
În acest context, cursdeguvernare.ro precizează că pensia medie în România este de 939 de lei, iar aproape 1,2 milioane de pensionari au pensii de cel mult 500 de lei.