Munca pe IT, mai PROST plătită în România decât în UE! De ce sunt PROGRAMATORII mai ieftini la noi în țară

Publicat: 18 02. 2017, 14:47
Foto: Blasting News Romania

It-ul a devenit un domeniu foarte căutat în România, dar cu toate astea, continuă să fie destul de prost plătit, în comparație cu salariile pe care le iau programatorii din UE.

„În Romania forţa de muncă calificată în IT este mai ieftină decat în alte ţări, pentru că şi costul vieţii este mai redus. În ca­zul companiilor mici de IT care vin în Ro­mania am observat că ele sunt atrase de fap­tul că există un cost redus al forţei de mun­că, însă nu mai este atat de redus încat să devină un avantaj.

În schimb, buna cunoaştere a limbii en­gleze de business a devenit un avantaj com­­pe­titiv. În cazul companiilor mari, nu ne­apărat costul cu salariaţii a fost un avantaj ca­re să determine decizia de a investi, pentru că în acest moment există companii mari din IT care oferă şi 3.000 de euro (3.200 de dolari – n.red.) pe lună pe contract de muncă pro­gramatorilor", a explicat Răzvan Rada, ge­neral manager în cadrul Head Hunting IT, companie specializată în recrutarea can­didaţilor pentru sectorul infor­ma­tic.

În România doar 67% dintre programatori generează costuri salariale de 3.200 de dolari pe lună (echivalentul a 13.400 de lei, respectiv 3.000 de euro). Cunoscând aceste date, ne dăm seama de cheltuielile salariale mici pe care angajatorii din industria IT din țara noastră le au, cumparat cu alte state din UE. În Franţa, 66% dintre programatori sunt plătiţi cu peste 20 de dolari pe oră, cei mai mulţi dintre aceştia (23% din totalul celor 66%) fiind tarifaţi cu peste 50 de dolari pe oră, de unde deducem că angajatorii au costuri salariale minime de 8.000 de dolari pe lună. Doar o treime (34%) dintre programatorii din Franţa generează costuri de mai puţin de 20 de dolari pe oră.

În Suedia peste 29% dintre programatori sunt taxați cu peste 50 de dolari pe oră. Dar în Romania ponderea programatorilor care generează astfel de costuri, adică de cel puţin 8.000 de dolari pe lună este de numai 3%.

În ultima vreme totuși salariile au început să crească consistent în acest domeniu. Salariul mediu net în sectorul IT a a­juns anul trecut la o valoare medie de 5.400 de lei (1.285 de dolari) net pe lună, fiind de 2,6 ori mai mare decat salariul mediu înregistrat la nivel naţional.

„În ultimii doi ani tentaţia de a pleca şi numărul programatorilor interesaţi de un job în străinătate au scăzut simţitor. Însă pentru prima dată există îngrijorări ca urmare a situaţiei politice şi sociale, mai ales dacă ne uităm la faptul că protestele din ultima perioadă au avut loc în oraşele unde este concentrată industria IT. Legat de actuala criză de neîncredere politică, în joc sunt şi interesele acelei categorii creative, inovative şi antreprenoriale a Romaniei din care fac parte şi specialiştii IT. O categorie care va contribui cu 10% din PIB, după cum arată prognozele, dar care contribuie şi la emanciparea şi dezvoltarea socială", a mai spus Răzvan Rada, potrivitzf.ro.