Munca pe gratis costă! Prețul voluntariatului, între 300 și 5.000 dolari

Munca pe gratis costă! Prețul voluntariatului, între 300 și 5.000 dolari

Ideea de voluntariat a devenit tot mai populară în România ultimilor ani, însă în ciuda ideilor preconcepute, a fi voluntar reprezintă o provocare mai mult financiară decât spirituală.

Programele de voluntariat în Africa, organizate de fundațiile internaționale, au costuri ce pornesc de la 400 de dolari și ajung chiar și la mii de dolari. Dacă cetățenii unor țări precum Danemarca sau Marea Britanie își pot permite aceste inițiative nu aceleași lucru se poate spune și despre cei din Europa de Est.

Nivelul salarizării din țări precum România sau Bulgaria reprezintă un obstacol important pentru propagarea cauzelor umanitare, în ciuda dorinței tot mai mari privind acest aspect.

Africa, între 300 și 5.000 de dolari

De exemplu, prețul pentru două săptămâni de voluntariat în Ghana, în cadrul unui program organizat de fundația „Volunteer in Africa”, este de 477 de dolari, în timp ce un alt program, organizat de “Projects Abroad”, în Etiopia costă peste 5.000 de dolari, pentru două săptămâni.

Din nefericire, proiectele de voluntariat sunt văzute mai degrabă drept mini vacanțe, dezvoltând chiar și un simț de marketing. Mai mult decât atât, în mod ironic, există și program de voluntariat low cost!

Asia, între 600 și 2.000 de dolari

Pentru un program de voluntariat, organizat de WLS International, pe durata a două săptămâni, în India, doritorii trebuie să scoată din buzunar peste 600 de dolari, în timp ce un voluntariat în Sri Lanka ajunge la prețul de 750 de dolari.

Punerea unui preț pe astfel de campanii umanitare îndepărtează tot mai multe persoane doritoare și pune voluntariatul în umbra unei mici afaceri desfășurate sub drapelul păcii și dragostei.

Voluntariatul global, un paradox economic

Acesta este poate unul dintre principalele motive din cauza căruia dimensiunile voluntariatului la nivel global stagnează, sau sunt chiar în scădere, foarte puține persoane fiind dispuse să plătească pentru un serviciu dezinteresat în comparație cu numărul de persoane care ar participa la aceste proiecte dacă ar fi gratuite, sau dacă și-ar permite acest lucru.

În secolul 21, noțiunea de voluntar a fost distorsionată devenind un termen tehnic contrastant cu cel practic. Un fel de “plătesc pentru a nu fi plătit”, un paradox economic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`