Pandemia de coronavirus lovește puternic finanțele statului și ale companiilor private. Multinaționalele de exemplu, estimează pierderi de aproximativ 25% în anul 2020.
Potrivit sondajului „Transfer Pricing Challanges”,realizat de PwC România în perioada aprilie-mai, majoritatea companiilor multinaționale de pe teritoriul țării noastre estimează pierderi considerabile în urma crizei sanitare.
75% dintre respondenții sondajului estimează o scădere a veniturilor de 25% în 2020, față de anul precedent. 15,5% dintre respondenți se așteaptă la pierderi de 25-50%.
În 2020, majoritatea respondenților au declarat că au avut suficient numerar pentru a-și susține activitatea, iar în cazul unor evenimente negative majore, 60% dintre entități au indicat renegocierea condițiilor de platăfără a contracta noi finanțări.
În perioada pandemiei de COVID-19, printre cheltuielile extraordinare au fost menționate cele legate de forța de muncă (28% dintre respondenți), logistica (24%), cheltuieli legate de siguranța la locul de muncă – geluri, dezinfectanți (20%).
Cele mai mari 3.000 de companii din Româniafurnizează mai mult de jumătate din tot impozitul pe profit colectat de statul român, de la cele peste 100.000 de companii incluse la acest tip de impozitare, se arată în datele oficiale ANAF.
Pandemia de coronavirus s-a simțit în conturile marilor companii, cât și în buzunarele cetățenilor.60% dintre aceștia au declarat că starea de urgență din ultimele 3 luni le-a afectat finanțele personale, în timp ce 76% au început să gestioneze cu mai mare atenție cheltuielile lunare.
De asemenea, 25% dintre români au început să pună mai mulți bani deoparte, în timp ce 42% nu au economisit deloc în ultimele 3 luni. 8% au în vedere să-și facă o asigurare de sănătate, iar 6% se gândesc să facă investiții la bursă.