Mulți tineri români nu sunt pregătiți pentru piața muncii, dar se plâng de condiții: „Prea multă muncă, prea puține pauze, prea mică plata”
Tot mai puțini tineri au competențele necesare pentru a intra pe piața muncii. În schimb, ei cer salarii mai mari, anumite facilități și ore mai puține de lucru. Angajatorii susțin că ei sunt dispuși să-i învețe pe tineri ce au de făcut, dar aceștia nu au ambiția și dorința de a se specializa.
Tot mai puțini tineri sunt pregătiți să se angajeze
Un raport al Comisiei pentru educație și UNICEF arată că aproape trei sferturi dintre tineri din 92 de țări nu au competențele necesare pentru a intra pe piața muncii. Documentul include și România.
De asemenea, peste un milion de români cu vârste între 15 și 24 de ani au probleme de citire sau de înțelegere a unui text simplu, mai arată raportul, citat de Digi24.
Peste 800.000 de tineri români intră pe piața muncii fără a avea competențe digitale minime. Specialiștii atrag atenția că nu trebuie făcută confuzia între competențele digitale și simpla folosire a unui telefon mobil.
„Vorbim de o piață a forței de muncă dispusă să investească în competențe la locul de muncă, ceea ce e perfect pentru tineri. Sunt foarte importante competențele digitale și vor fi din ce în ce mai importante în perioada următoare și aici facem mereu confuzia între a folosi un telefon sau o tabletă sau a avea competențe digitale pentru piața forței de muncă”, a declarat Bogdan Badea, manager platformă recrutare online, pentru Digi24.
Angajatorii se plâng că tinerii nu vor să învețe
Angajatorii spun că au locuri de muncă, dar nu au pe cine să angajeze, căci tinerii nu sunt pregătiți și nici nu vor să învețe.
„Le lipsește în momentul de față puțină ambiție. Mi s-a întâmplat, bine că am și continuat cu persoana respectivă, iar după ceva timp mi-a spus că el ar vrea să își facă programul, să vină de la 12, că nu poate de la 10 și nu poate să simtă că el are un administrator care îl îndrumă în fiecare zi”, a spus Ramon Hurjui, administrator de salon.
În schimb, spre deosebire de cei din generațiile mai vechi, tinerii pun ceva mai multe condiții legate de facilități, programul de lucru și salarizare:
– Prea multă muncă, prea puține pauze, prea mică plata.
– Programul de 8 ore ar fi convenabil dacă poți să îl faci de acasă, dar asta nu e posibil în toate domeniile, deci nu e chiar convenabil sau plăcut.
– Ideal ar fi… 8 ore, din care și o oră pauză, sau o oră și jumătate…. Cred că oamenii ar da un randament mai bun cu un program mai micuț.