Mulți tineri români nu sunt pregătiți pentru piața muncii, dar se plâng de condiții: „Prea multă muncă, prea puține pauze, prea mică plata”

Mulți tineri români nu sunt pregătiți pentru piața muncii, dar se plâng de condiții: „Prea multă muncă, prea puține pauze, prea mică plata”
Foto: Pixabay

Tot mai puțini tineri au competențele necesare pentru a intra pe piața muncii. În schimb, ei cer salarii mai mari, anumite facilități și ore mai puține de lucru. Angajatorii susțin că ei sunt dispuși să-i învețe pe tineri ce au de făcut, dar aceștia nu au ambiția și dorința de a se specializa.

Tot mai puțini tineri sunt pregătiți să se angajeze

Un raport al Comisiei pentru educație și UNICEF arată că aproape trei sferturi dintre tineri din 92 de țări nu au competențele necesare pentru a intra pe piața muncii. Documentul include și România.

De asemenea, peste un milion de români cu vârste între 15 și 24 de ani au probleme de citire sau de înțelegere a unui text simplu, mai arată raportul, citat de Digi24.

Peste 800.000 de tineri români intră pe piața muncii fără a avea competențe digitale minime. Specialiștii atrag atenția că nu trebuie făcută confuzia între competențele digitale și simpla folosire a unui telefon mobil.

„Vorbim de o piață a forței de muncă dispusă să investească în competențe la locul de muncă, ceea ce e perfect pentru tineri. Sunt foarte importante competențele digitale și vor fi din ce în ce mai importante în perioada următoare și aici facem mereu confuzia între a folosi un telefon sau o tabletă sau a avea competențe digitale pentru piața forței de muncă”, a declarat Bogdan Badea, manager platformă recrutare online, pentru Digi24.

Angajatorii se plâng că tinerii nu vor să învețe

Angajatorii spun că au locuri de muncă, dar nu au pe cine să angajeze, căci tinerii nu sunt pregătiți și nici nu vor să învețe.

„Le lipsește în momentul de față puțină ambiție. Mi s-a întâmplat, bine că am și continuat cu persoana respectivă, iar după ceva timp mi-a spus că el ar vrea să își facă programul, să vină de la 12, că nu poate de la 10 și nu poate să simtă că el are un administrator care îl îndrumă în fiecare zi”, a spus Ramon Hurjui, administrator de salon.

În schimb, spre deosebire de cei din generațiile mai vechi, tinerii pun ceva mai multe condiții legate de facilități, programul de lucru și salarizare:

– Prea multă muncă, prea puține pauze, prea mică plata.
– Programul de 8 ore ar fi convenabil dacă poți să îl faci de acasă, dar asta nu e posibil în toate domeniile, deci nu e chiar convenabil sau plăcut.
– Ideal ar fi… 8 ore, din care și o oră pauză, sau o oră și jumătate…. Cred că oamenii ar da un randament mai bun cu un program mai micuț.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul
17:38 - Lăsați Ucraina să lovească în inima Rusiei, le cere Parlamentul European statelor UE într-o rezoluție adoptată joi