Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a atras din nou atenţia asupra pericolelor implementării măsurilor de relaxare fiscală prevăzute în proiectul noului Cod Fiscal, informează B1 TV.
Guvernatorul spune că a aflat cu surprindere de cele 6 măsuri fiscale, dintre care unele au apărut direct în parlament, fără o discuţie economică prealabilă.
Şeful BNR susţine că 1 ianuarie 2016 poate fi o zi fatidică pentru România, dacă sunt implementate măsurile de relaxare fiscală.
Mai mult, Isărescu susţine că reducerea taxelor nu ne va aduce un stat mai performant, iar experienţa tăierilor brutale de venituri din 2010 putându-se repeta.
”Măi, statul îmi ia şi nu-mi dă nimic. E o problemă. Sau sentimentul ăsta: nu-mi dă la cât îmi ia. Dar să nu lungesc vorba. Ideea că reducând impozitele, statul nu va mai avea bani și de la sine se va reforma, va deveni eficient, vor scădea salariile în sect buget, după mine, această idee e naivă. Nu m-aș exprima așa tranșant dacă nu am trăit 2010. Sva reflecta din nou în sănătate, educație, în faptul că reducerile pe care le promovați dumneavoastră se vor dovedi inaplicabile”, spune Isărescu.
Şeful BNR pune problema investiţiilor, ca măsură absolut necesară pentru dezvoltarea economică.
”Vă vorbesc în calitate de fost premier. Știți ce greșeală facem? Și dumneavoastră la capital nu vreți să le vedeți. Vedem niște economii din faptul că nu s-au făcut niște drumuri. Nu sunt economii. Trebuie terminat că doar nu rămâne așa; autostrăzi care duc de nicăieri la nicăieri. Drumul ăla trebuie terminat. Nu înseamnă decât o plată amânată, deci o povară pe bugetul de la anul etc., în schimb reducem venituri permanente”, mai spune acesta.
O altă problemă identificată de specialiștii BNR legat de măsurile din noul cod fiscal este stimularea economiei, doar prin consum. O măsură care poate supraîncălzi economia si care nu tine loc de reforme structurale riscând ca până la urmă, să se ajungă la creșterea inflației.
”Câmpul de relaxare se îngustează. Vrem să stimulăm mai mult economia? Trebuie să mărim potențialul. Creșterea economică nu vine doar din stimulente. Creșterea economică vine din productivitate și locuri de muncă. Dacă nu acționezi pe cei doi factori și ajungi numai pe stimulente se ajunge la inflexiune, se termină și la noi se termină sigur, apeși pe accelerație și nu se mai întâmplă nimic. Lumea crede că avem creștere economică dacă avem deficit mai mare. Nimic mai fals. Nimic mai fals”, a mai afirmat Isărescu.
De la pupitrul BNR, Mugur Isărescu a lansat un ultim avertisment în direcția guvernanților.
”Pentru mine cel puțin a fost o supriză când am văzut tot pachetul ăla. Înțeleg că a trecut prin parlament în două zile. Hai să mai punem și asta, să punem și asta. Ce avem cu acest 1 ianuarie? Este o dată fatidică? Păi poate să fie o dată fatidică, o dată letală dacă nu suntem atenți”, a conchis guvernatorul BNR.