Mugur Isărescu REFUZĂ Parlamentul a doua oară: Mulțumim de invitație, dar am anunțat de UN AN DE ZILE că avem ședință de politică monetară

Mugur Isărescu REFUZĂ Parlamentul a doua oară: Mulțumim de invitație, dar am anunțat de UN AN DE ZILE că avem ședință de politică monetară

Mugur Isărescu refuză Parlamentul a doua oară. Guvernatorul BNR a anunțat că nu va merge la audierile de joi, de la ora 11.00, în comisiile reunite de buget ale Parlamentului, pentru că are alt program.

”Mulțumim de invitație. De un an de zile, BNR a anunțat că joi, 7 februarie 2019, la ora 11:00, este ședința de politică monetară. Sunt convins că, din respect pentru activitatea BNR, se va găsi altă dată. Sunt însă chiar surprins că nu s a făcut această simplă verificare, astfel încât să se țină cont de programul de ședințe deja programate al BNR. Programul este public de un an de zile și anunțat pe site și la fiecare ședința de politică monetară. Sper să nu fie aceeași obsesie pentru persoane a domnului Zamfir și aceeași lipsa de interes pentru teme reale pe care dânsul le-a manifestat deja”, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Luni, Isărescu a avut o întrevedere cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. După mai bine două ore și jumătate de discuții aprinse, intâlnirea dintre cei doi s-a terminat prin încheierea unui armistițiu de două săptămâni.

Ministrul de Finanţe a stat faţă în faţă cu guvernatorul BNR, pentru a discuta despre calcularea indicelui ROBOR, cursul leu-euro și aşa-numita „ordonanţă a lăcomiei”. Potrivit unor surse, în timpul discuțiilor s-a pus problema renunțării la indexarea taxei de ROBOR, iar ministrul de Finanțe are două săptămâni de gândire pentru a lua o decizie în acest sens.

Întâlnirea a avut loc după ce Eugen Teodorovici a spus că ROBOR-ul nu se calculează transparent şi sunt indicii care arată că acesta ar fi manipulat. Teodorovici este susţinut şi de partenerii din coaliţia de guvernare. Potrivit Ziarului Financiar, Guvernul va cere BNR să redefinească regulile de setare a ROBOR pentru ca bancile să nu mai plătească taxa bancară, iar Bloomberg îl citează pe Darius Valcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă.

„Sper să obținem o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau poate chiar o eliminare a acestuia. O decizie va fi luată împreună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne pentru dobânzile de pe pia?a interbancară (market rates) fără a avea nevoie de acordul Parlamentului.”, a declarat Vâlcov.

Nu este însă clar cum ar putea modifica BNR aceste reguli, mai ales că banca centrală neagă că Roborul ar fi manipulat. BNR a prezentat un raport cu privire la efectele OUG 114, cunoscută și ca „ordonanța lăcomiei”. Se va forma un grup de lucru cu reprezentanți ai BNR ?i ai Ministerului Finanțelor, care urmează să studieze acest raport, după care va avea loc o nouă întâlnire. Între timp, tot românii au de suferit. La finele anului trecut, Guvernul a adoptat o Ordonan?ă de Urgență care introduce taxe noi în mai multe sectoare ale economiei, inclusiv în sectorul bancar. Potrivit ordonanţei, activele băncilor sunt taxate atunci când media trimestrială a ROBOR depășește pragul de 2%, sistemul de impozitare fiind unul progresiv, în funcție de ROBOR. Bancherii au avertizat că taxa pe active bancare este nesustenabilă și că va avea efecte asupra întregii economii.

Mugur Isărescu a fost reales de mai multe ori la șefia BNR de către Parlamentul în care chiar PSD avea majoritate. Practic, acesta a ajuns să conducă Banca Națională, din 1990 până în prezent, chiar cu sprijinul social-democraților.A fost ales la 4 septembrie 1990 și la 31 iulie 1991, când Guvernul era condus de Petre Roman. A mai fost confirmat, de asemenea, pe 28 septembrie 2004, când România era condusă de Guvernul Năstase, și pe 16 iunie 2014, când la putere era Guvernul Ponta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)