Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a prezentat, luni, raportul trimestrial asupra inflației, în cadrul unei conferințe de presă.
Isărescu și-a început discursul prin a preciza că datele privind inflația au început să arate mai bine și că speră ca „cel puțin în această perioadă de vară, îmbunătățirile să fie substanțiale”.
După creșterile din aprilie și mai, guvernatorul BNR a anunțat că, „începând cu luna mai-iunie avem o corecție a prețurilor volatile”.
„Avem date care arată o temperare a presiunilor inflaționiste din partea unor materii agroalimentare (grâu, zahăr și semințe de floarea soarelui), care au înregistrat scăderi semnificative, și ne așteptăm ca aceste reduceri de prețuri să se manifeste și la produsele prelucrate, în perioada următoare”, a mai spus Isărescu.
În ceea ce privește prețul țițeiului, guvernatorul Băncii Naționale a subliniat că din prognoza agenției internaționale de energie se observă o creștere a prețului la țiței, „însă prognoza este moderată”.
„Datele privind folosirea capacității de producție ne confirm faptul că economia a ieșit din recesiune”, a declarat guvernatorul BNR.
Cererea de cosum trenează în continuare, potrivit lui Mugur Isărescu,
„Volumul creditului de consum pentru populație continuă să fie jos. Pe de o parte, populație se concentrează în a-și rambursa creditele contractate anterior, dar încă nu are curajul de a se angaja în noi credite”, a mai spus Isărescu, adăugând că „indicatorii de încredere sunt în continuare în teritoriu negativ”.
Volatilitatea cursului valutar a crescut, dar este mai mică volatilitatea leului decât a zlotului polonez și a forintului maghiar, potrivit guvernatorului BNR, care a mai spus că speră ca produsele de tutun să-și oprească contribuția negativă la rata inflației.
„Față de trimestrul anterior, maniera în care se calculează accizele la tutun au adus un plus de inflație”, a spus Isărescu.
Ipotezele externe ale proiecției nu sunt cu mult deosebite. Avem o îmbunătățire la prețul petrolului, la zona euro datele sunt ușor în sus, la fel ca și datele economice din zona euro. BNR a revizuit in scadere proiectia de inflatie pentru 2011, de la 5,1% la 4,6%. Pentru 2012, prognoza se reduce de la 3,6% la 3,5%.
„Suntem pesimiști în cea ce privește ratele inflaționiste, optimiste în ceea ce privește impactul deficitului de cerere”, a mai spus Isărescu.
„Potențiale cauze de abatere a inflației de la traiectoria proiectată se regăsesc în mediul extern, pe care nu-l vedem acționând favorabil pentru noi, din cauza crizei euro. Impactul nefavorabil se poate manifesta prin ieșiri de capital și lipsa de încredere”, a explicat Isărescu.
Potrivit raportului privind inflația din trimestrul 2, piata financiară a României s-a adâncit față de 2007-2008.