Mugur Isărescu (BNR) atenționează: „Inflația este în creștere. Perioada dobânzilor scăzute se apropie de sfârșit”
Din ce în ce mai mulți economiști anticipează creșteri semnificative ale prețurilor, în cea de-a doua parte a anului 2021. Banca Națională a României a oferit un punct de vedere pe marginea acestui subiect.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a vorbit despre perspectivele pentru restul anului.
„Perioada dobânzilor scăzute se apropie de sfârşit. Acum în discuţie este numai ceea ce economiştii spun ieşirea. Cum se iese din această perioadă de stimulare chiar excesivă, puternică, a creşterii economice, inclusiv cu dobânzi scăzute.
Deci, ca să folosesc iarăşi un termen neromânesc, dar utilizat de noi, timingul, calendarul de ieşire şi de revenire la normalitate este cel mai important, dar este încă sub discuţie. Nu avem aici o certitudine. Certitudinea este că tendinţa este spre normalitate, spre revenirea la normalitate. Şi asta depinde bineînţeles, şi de presiunile inflaţioniste. Asta este un lucru cert.
Al doilea lucru cert este că noi ne pregătim, de aia spuneam că folosim toate instrumentele, şi aş putea spune că am început deja cu un control mai serios al lichidităţilor pe piaţa monetară, ne pregătim pentru ce va urma”, a declarat Isărescu, potrivit Agerpres.
Mugur Isărescu (BNR): „Ultimele majorări anunţate la gazele naturale vor impinge indicele ceva mai sus”
Inflația este în creștere, spune Mugur Isărescu. Totodată, liderul BNR nu anticipează valori alarmante.
„Prognoza noastră este că inflaţia este în creştere. Este însă legată de preţuri administrate pe care nu putem să le influenţăm. Deci ultimele majorări anunţate la gazele naturale vor impinge indicele ceva mai sus, este un fenomen tranzitoriu, din acest punct de vedere pentru că, de exemplu, majorarea preţului la electricitate va ieşi din calculul indicelui preţurilor de consum în luna ianuarie a anului viitor.
Deci prognoza noastră pe termen mediu, cea la care ne uităm în primul rând, nu este încă, spun eu, alarmantă. Folosesc cuvântul ‘încă’ pentru că sunt foarte mulţi factori care acţionează în acest sens”, a mai declarat oficialul BNR.
De asemenea, întrebat despre datoria publică a României, care a depășit 50% din PIB, liderul BNR crede că aceasta ar trebui să fie menținută sub 55-60%, pentru a evita o situație alarmantă.