Mugur Isărescu: Mediul de afaceri nu trebuie cocoşat cu multe impozite, dar treptat trebuie să renunţăm la privilegiile fiscale. Dacă depășesc 10 – 15 ani, ele distorsionează piaţa

Publicat: 09 08. 2023, 18:02
Actualizat: 09 08. 2023, 18:02
Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat că mediul de afaceri nu trebuie „cocoșat” cu multe impozite. Pe de altă parte, treptat, trebuie să renunţăm la privilegiile fiscale.

Isărescu a mai afirmat că privilegiile fiscale au un efect pozitiv dacă au un scop bine țintit și se aplică 1 – 2 – 5 ani. Dar dacă ele trec de 10 – 15 ani, devin rente care distorsionează piața.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care la nivelul coaliției PSD – PNL se discută despre eliminarea facilităților fiscale din agricultură, construcții și IT pentru a se face economii la bugetul țării.

Isărescu, despre facilitățile fiscale

„Mediul de afaceri nu trebuie, să mă exprim aşa, cocoşat cu multe impozite. Bun, dar trebuie să plătească toată lumea impozite. Nu? Vedeţi, privilegiile astea fiscale dacă sunt cu un scop bine ţintit, dar sunt pentru 1 an 2, 3, 5 ani. Când depăşesc 10-15 nu mai sunt privilegii, devin rente. Devin rente care distorsionează piaţa, nu? Şi creează şi probleme în ceea ce priveşte solidaritatea şi coeziunea. Acum înţeleg că unii vor chiar rente viagere. Nu merge.

Apropo de mediul de afaceri, nu e vorba să-i împovărăm prea mult, dar să mă exprim aşa cum s-a exprimat fostul premier Teodor Stolojan treptat, treptat, trebuie să renunţăm la ele, la privilegiile legii fiscale”, a declarat Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.

Isărescu: Să faci reforme e treabă grea

Guvernatorul BNR a mai afirmat că o modificare a fiscalităţii este o decizie politică greu de luat, iar el știe acest lucru din propria experiență.

„Eu am făcut o reformă în anul 2000 şi ştiu cum e. Problema României este mult mai serioasă din punct de vedere fiscal decât se discută pe bucăţele. De ce? Pentru că ţara vrea, că de aceea se spune, vrem o ţară ca afară, vrea servicii publice de calitate, vrem autostrăzi, vrem şcoli de calitate, vrem spitale şi sănătate de calitate şi dacă aduni toate aceste cerinţe ajungi la 40-50% din PIB”, a mai susținut Mugur Isărescu.