Moody’s a revizuit în jos prognoza privind creșterea economică a României și anticipează un deficit bugetar de 7,5% din PIB. Agenția crede că actuala coaliție PSD-PNL va rămâne la putere și după alegeri

Publicat: 28 09. 2024, 16:17
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Agenția de evaluare financiară Moody’s și-a înrăutățit prognozele privind creșterea economică a României și deficitul bugetar. Totodată, Moody’s estimează că actuala coaliție PSD-PNL va rămâne la guvernare și după alegeri.

Prognoza Moody’s privind deficitul, creșterea economică și guvernarea din 2025

Moody’s a revizuit în jos prognoza de creștere economică pe acest an, de la 2,8% la 2%, informează Economedia. Agenția se așteaptă ca rata de creștere să revină la 2,9% în 2025-26.

De asemenea, Moody’s a revizuit în sus esimarea privind deficitul bugetar pe 2024, de la 6,4% la 7,5%, „ca urmare a creșterii semnificative a cheltuielilor. În parte ca urmare a creșterii deficitului bugetar, ne așteptăm ca deficitul de cont curent al României să ajungă la 7,6% din PIB în 2024, în creștere față de prognoza noastră anterioară de 6,8%”.

Potrivit agenției, ratingurile României „reflectă potențialul puternic de creștere al economiei”, care este susținut de fondurile puternice ale UE și de intrările de investiții străine directe. Dar aceste lucruri pozitive sunt contrabalansate de instituții relativ slabe și de o guvernanță puternică, precum și de deficite fiscale și de cont curent ridicate.

Moody’s mai notează în raportul său că se așteaptă „ca actuala mare coaliție formată din Partidul Social Democrat și liberalul PNL să continue să constituie nucleul coaliției de guvernare și după alegerile parlamentare”.

Alte prognoze privind creșterea economică a României

Amintim că, recent, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a revizuit puternic în jos estimarea sa privind creșterea economică a României pe 2024, de la 3,2% la 1,4%.

Săptămâna trecută, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere de la 3,4% la 2,8% estimările privind creșterea economică a României anul acesta.

De asemenea, în raportul său publicat în aprilie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în jos estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% la 2,8%.