Agenția de evaluare fiscală Moody’s consideră că ratingul României ar putea fi influențat pozitiv de menținerea „prudenței fiscale” pe termen mediu, de stimularea creșterii economice, dar mai ales de capacitatea de absorbție a fondurilor europene, în contextul în care criza datoriilor de stat din zona euro reprezintă un risc tot mai mare, potrivit unui raport al agenției, citat de Ziarul Financiar.
Moody’s a atribuit României ratingul „Baa3” pentru împrumuturile pe termen lung în lei și în valută, cu perspectivă stabilă.
Potrivit agenției, având în vedere nivelul redus al datoriei de stat față de PIB, accesul la o finanțare multilaterală pe termen asigură perspectiva stabilă a ratingului, reducând dependența ridicată de capitalul străin și performanțele slabe din zona investițiilor publice și companiilor de stat.
Nivelul redus al veniturilor, un avantaj pentru industria românească
Un factor negativ semnalat de analiștii agenției de rating este reprezentat de veniturile reduse ale populației, Moody’s apreciind însă că nivelul redus al salariilor, deși în creștere, va continua să reprezinte un avantaj competitv pentru industria locală față de celelalte state din regiune.
„Ratingurile ar fi ridicate dacă prudenţa fiscală remarcată în ultimul an poate fi susţinută pe termen mediu, iar creşterea economică pe termen mediu ar accelera de la nivelurile înregistrate în ultimii doi ani. Implementarea proiectelor prin care pot fi absorbite fonduri structurale UE ar fi de asemenea un factor pozitiv pentru rating „, se arată într-un comunicat Moody’s.
Pe de altă parte, Moody’s avertizează asupra efectelor crizei satoriilor de state din zona euro, care ar putea eclipsa progresele din domeniul fiscal și al reformelor structurale din ultimii ani, afectând creșterea economică prin scăderea exporturilor și perspectivele sectorului financiar și al refinanțării datoriilor.
„Moody’s subliniază că aproximativ 70% din exporturile României sunt către ţări europene, iar încetinirea creşterii din Europa ar putea înrăutăţi proaspătul avânt de creştere economică. Circa 80% din sectorul bancar românesc este controlat de bănci străine, europene. Luând în calcul raportul ridicat credite/depozite din sistemul bancar românesc, există posibilitatea ca deteriorarea sprijinului oferit de băncile-mamă să afecteze piaţa de credit locală şi lichiditatea în valută din sectorul financiar, canalizând astfel criza datoriilor de stat din zona euro către România „, spun analiştii Moody’s.
Ratingul țării, afectat de un eventual eșec al programului de consolidare fiscală
Agenția susține că ratingul României ar putea fi afectat de eșecul programului de consolidare fiscală, dublat de oprirea reformelor structurale și deteriorarea perspectivelor de creștere economică.
Mai mult, România este vulnerabilă la eventuale evenimente imprevizibile, din cauza datoriei externe din sectorul privat și a nivelului ridicat al împrumuturilor neperformante.
„Există o posibilitate tot mai mare ca băncile străine să-şi reducă operaţiunile din ţară. Dacă s-ar întâmpla asta, potenţialul de creştere pentru 2012 ar fi diminuat şi mai mult, accentuând totodată constrângerile din zona lichidităţii în valută, în special dacă veniturile solide din exporturi ar scădea anul viitor „, avertizează agenţia.
Totodată, Moody’s consideră că alegerile de anul viitor ar putea îngreuna sau chiar împiedica implementarea unor noi măsuri fiscale și reforme structurale, precizând însă că este puțin probabil să ducă la anularea celor deja efectuate.