Moise Guran: Prostia are întotdeauna un preţ. Acum, în franci elveţieni

Moise Guran: Prostia are întotdeauna un preţ. Acum, în franci elveţieni

Francul elveţian s-a apreciat joi cu 30% faţă de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată.

Francul a început să se aprecieze masiv și în România. Mai multe bănci comerciale au afișat deja un curs peste 5 lei pentru un franc elvețian. Leumi Bank, Banca Transilvania și Bancpost au afișat cursuri peste 5 lei pentru un franc, ultima dintre ele stabilind un curs de schimb de 6,5 lei/franc elvețian.

Jurnalistul Moise Guran explică, într-un editorial postat pe biziday.ro, modul în care trebuie un român, cu credit în valută, să treacă peste o astfel de situaţie de creştere bruscă a cursului.

“Tot ceea ce poţi să faci, exceptând luarea în calcul a transformării creditului tău în lei, este să ai permanent o rezervă, din care, uite, acum ai putea să îţi plăteşti rata de luna asta, eventual şi pe cea de luna viitoare. Până vezi care e mersul… O astfel de rezervă îţi mai cumpără timp să iei o decizie. Este minimul de economisire pe care trebuie să-l faci, ca să nu ajungi pe lista celor cu credite restante. Asta nu este o opţiune. La fel cum nu poate fi o opţiune să plătească statul sau să-ţi plătească banca creditul pe care tu l-ai luat. Asta ar însemna ca noi, toţi ceilalţi, să plătim pentru lăcomia pe care tu ai avut-o acum câţiva ani când te-ai dus la bancă, iar banca ţi-a spus că te încadrezi pentru mai mulţi bani, dacă te împrumuţi în franci sau în euro.”, scrie jurnalistul pe blogul său personal.

Economia este ciclică, la fel este şi cursul valutar. Rostul său este acela de a proteja, în final, locurile de muncă, pentru că o apreciere a leului, care ar face  rata mai uşor de plătit, ar putea duce la şomaj.

“Te-ar putea lăsa, adică, fără slujbă, sau, şi mai rău, i-ar putea lăsa fără slujbă pe alţii, nevinovaţi, care nici n-au astfel de credite.”, explică Guran.

“Altfel spus, uite, noi, în România, avem acum un număr de bănci care sunt expuse pe astfel de credite. Dacă tu ieşi în stradă şi îi ceri Guvernului o ordonanţă care să-ţi permită să plăteşti creditul la o diferenţă de 20% faţă de nivelul la care l-ai luat, atunci banca pierde cam jumătate din banii pe care ţi i-a dat ţie. Cum banca nu lucrează cu bani de acasă, ci cu bani ai altor români, s-ar putea ca ea să blocheze fonduri ale unor companii care ar avea, de exemplu, de plătit salarii.”, completează jurnalistul.

“Şi aminteşte-ţi de fiecare dată când te duci să plăteşti rata aia uriaşă: prostia are întotdeauna un preţ. Al tău e în franci elveţieni.”, mai scrie în editorialul publicat pe biziday.ro.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`