Una dintre cele mai mari nesincronizări ale acestei săptămâni a avut loc la pavilionul național de la Târgul Internațional de produs SIAL Paris.
Au fost ridicate mai multe semne de întrebare cu privire la modul în care a fost organizat acest târg pentru producătorii români.
Un alt aspect curios este legat de modul în care au loc licitațiile la Ministerul Economiei pentru contracte de sute de mii de euro pentru standurile naționale.
Spre exemplu, în acest an, licitațiile au avut loc cu doar câteva zile înainte de târguri.
În cele din urmă, câștigător a fost VISA SA, firmă aflată sub conducerea omului de afaceri Sorin Apostu, consilier ai foștilor miniștri Dan Ioan Popescu și Adriean Videanu, potrivit HotNews.
Sorin Apostu este cel care controlează Visa SA, el este și fost consilier al fostului ministru al industriilor (economiei) Dan Ioan Popescu.
Sorin Apostu a mai avut legătură cu un scandal legat de modul în care au fost atribuite, în 2005, contractele de închideri de mină de către SC "Conversmin" SA, societate în subordinea Ministerului Economiei.
Firma a mai fost în centrul unui scandal care a avut loc în urmă cu doi ani.
În urma unui control al corpului de control al prim-ministrului la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni s-a constat că Spitalul Clinic ar fi plătit milioane de lei catre "firme de familie" care nu au prestat nimic și pentru cumpărarea de echipamente la suprapreț, în perioada 2008-2012.
"Ca urmare a unei sesizari transmise de Corpul de Control al Primului ministru, la DNA a fost inregistrat un dosar penal avand ca obiect aspectele mentionate in raportul de control la care faceti referire, in acest moment efectuandu-se acte de urmarire penala in rem (cu privire la fapte) raportate la infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite", arată DNA, după ce raportul a fost trimis la vremea respectivă la Direcția Națională Anticorupție.
Așa cum am specificat, modul în care Ministerul Economiei a realizat procedura de selecție de oferte este neînțeles.
Suma destinată pentru amenajarea unui pavilion al Romaniei la târgul de la Paris era de 924.764 lei, fără TVA.
Termenul între procedura de selecție și începerea târgului este foarte scurtă, același lucru întâmplându-se și în cazul târgului în cauză.
Participantul la această procedură a fost VISA, dar oferta firmei a fost declarată neconformă, astfel că VISA a depus contestație.
Comisia de soluționare a contestațiilor din cadrul Minsterului Economiei a admis contestația și a considerat că trebuie atribuit contractul.
În cele din urmă România nu a avut un pavilion amenajat, fiind închiriat doar spațiul, participanții fiind nevoiți să au improvizeze standurile pentru România.
Un alt exemplu în care lucrurile s-au rezolvat într-un timp record, dar inexplicabil, este târgul internațional PURE Shanghai, care a avut loc între 11-13 octombrie 2016, procedura de selecție având loc pe 5 octombrie, invitația de participare fiind datată pe 29 septembrie 2016, mai scrie sursa citată.