Modificări în Codul Rutier: Amenzi mai mari și premise mai greu de ridicat

Modificări în Codul Rutier: Amenzi mai mari și premise mai greu de ridicat
Foto: evz.ro

O serie de modificări vor fi operate în curând în Codul Rutier, potrivit șefului Poliției Române, Liviu Popa, care a anunțat că se lucrează la o nouă formă a regulamentului.

Șoferii neatenți vor fi sancționați prin amenzi mai mari, dar şi permisele vor fi mai greu de ridicat.

Chiar dacă amenzile vor ajunge pâna la 2.000 de euro, rămân deocamdată cele mai mici din Europa.

Procesele verbale vor deveni executorii, iar șoferii nu le vor mai putea contesta cu lunile sau anii, așa cum se întâmplă în prezent.

În numai o zi, şase şoferi au rămas fără permis după ce au fost prinşi de radar pe autostrada Bucureşti-Cernavodă cu o viteză foarte mare.

Recordul de 214 kilometri la oră a fost atins de un bucureştean care se grăbea să ajungă pe litoral. Pe lângă acesta a trecut altul cu viteză mai mare, care însă nu a putut fi înregistrat de radar.

Ambii au rămas fără permis pentru o perioadă de trei luni, însă pe viitor, aceste greşeli se vor plăti scump.

În curând, punctele prin care conducătorii auto sunt sacționați pentru depășirea vitezei legale de mers vor fi înlocuite cu sume de bani.

La fel se va întâmpla şi cu alte infracţiuni care în prezent sunt pedepsite prin puctele-amendă.

România trebuie să se adapteze şi în domeniul rutier la reglementările Uniunii Europene. Aşa că, dacă sistemul sancţiunilor bazate pe puncte a eşuat, reprezentanţii Poliţiei Rutiere speră că dacă vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar, şoferii vor fi mult mai atenţi.

„Cel mai bine este să aplici sancţiunea deţinătorului de autovehicul, urmând ca acesta să îşi rezolve problemele de achitare a amenzii”, spune Comisarul Șef Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere.

Reprezentanţii poliţiei rutiere spun că acest sistem nu a dat roade din cauză că în România punctele de penalizare nu mai sunt valabile după o perioadă de şase luni, în timp ce, în celelalte state europene, aceste sunt acumulate timp de 2 sau 3 ani.

Mai mult decât atât, dacă după 15 astfel de penalizări şoferii de la noi rămân doar o lună fără permis, în alte state aceştia sunt nevoiţi să treacă o serie de teste pentru a mai avea dreptul să şofeze.

Reguli noi pentru șoferi

Embed: " />
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)
14:47 - Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față: „Avem lucruri în comun” (VIDEO)
14:44 - MAI a oferit ultimele detalii cu privire la ce incidente au avut loc în ziua alegerilor prezidențiale, până în ora 14: „Au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate”
14:34 - Mesajul unui veteran de război, în vârstă de 100 ani, după ce a votat: “Acum există posibilitatea de a vota ceea ce dorești tu, fără niciun risc”
14:02 - David Popovici, mesaj pentru români după ce a votat la alegerile prezidențiale: „Implicați-vă!”
13:58 - Primarul Sectorul 4, Daniel Băluţă, a votat: „Trebuie să îl alegem pe cel care face parte din această echipă, cel care a luptat alături de noi în ultimii ani, ca viaţa noastră să fie mai bună” (VIDEO)
13:48 - Protestatarul Marian Ceaușescu, dus la secția de Poliție după ce i-a strigat președintelui Iohannis ”borfaşule”. El acuză că a fost bătut de jandarmi. Ce amendă a primit (VIDEO)
13:35 - Incident electoral în Cluj-Napoca! Urnă mobilă trimisă fără poliție la un alegător
13:08 - Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet din București, pentru prezidențiale și pentru referendum. Președintele nu a făcut, însă, declarații la secția de votare (VIDEO)
13:06 - Tentativă de fraudă în Ploiești: Bărbat prins încercând să voteze la două secții diferite