Misiunea delegației FMI în România, cu privire la noul acord preventiv în valoare de 410 milioane de euro, a ajuns la final. Oficialii delegaţiilor au susţinut, luni dimineaţă, o conferință de presă, în cadrul căreia au anunțat concluziile evaluării asupra progreselor înregistrate în economia românească. Șeful delegației FMI în România, Jeffrey Franks, a anunțat că salariile din sistemul public se vor recupera, economia revigorându-se treptat.
Jeffrey Franks a anunțat că progresele realizate de autoritățile române au fost bune.
„Toate criteriile de performanță au fost îndeplinite și am ajuns și la un acord în privința politicilor necesare pentru continuare. După aprobarea acestui acord de către conducerea FMI, vom putea solicita aprobarea Comitetului Executiv al FMI, care va avea loc în ultima parte a lunii septembrie”, a declarat șeful delegației FMI.
Jeffrey Franks susţine că mediul macroeconomic rămâne așa cum au anticipat în vizita trecută și că nu au fost făcute modificări importante, observând însă că „activitatea economică se revigorează treptat”.
„Anticipăm o creștere de 1,5 % în 2011, susținută de exporturi puternice, de un an agricol bun și de reluarea graduală a cererii interne. În 2012, creșterea va continua trendul ascendent, ajungând la 4% . Există riscuri semnificative ca acesta să fie mai redus din cauza mediului internațional și dificultăților absorbției fondurilor europene”, a explicat Franks.
Şeful delegaţiei FMI a mai spus că inflația a început să scadă și că se așteaptă ca această scădere să continue și în lunile următoare, „pe fondul unei recolte bune înregistrate în România”.
Pe fond fiscal, FMI a observat rezultate încurajatoare și eforturi extraordinare din partea autorităților române pentru a pune ordine în domeniul fiscal.
„Ținta de deficit a primului semestru a fost atinsă cu o marjă lejeră. Suntem pe traiectoria bună pentru a atinge ținta întregului an de 4,4% din PIB pentru deficitul cash.Veniturile sunt în concordanță pentru nivelurile anticipate, cheltuielile au fost menținute sub un control strâns mai ales sub efortul continuu de raționalizare a numărului de angajați din domeniul public”, a mai spus lideurl delegației FMI în România.
O perspectivă luminoasă anunțată de FMI este faptul că se pot recupera salariile din sectorul public.
FMI este de părere că încă se mai impun eforturi pentru a se asigura că presiunile de cheltuieli sunt ținute sub control, că Guvernul utilizează mai eficient resursele de care dispune și că atât de greu câștigatele beneficii aduse de politicile implementate nu se pierd.
Pentru realizarea tuturor acestor obiective, FMI a luat în calcul mai multe aspecte, printre care sistemul sanitar, facturile neplătite și majorarea cheltuielilor de interes public.
„Prima provocare este în sistemul sanitar, care din păcate este destul de bolnav, cererile sunt mult mai mari decât resursele dedicate acestuia. Totdată aceste resurse puține sunt adesea ineficient cheltuite. Deși Guvernul a luat măsuri pentru a reduce ineficiențele, acestea nu au fost suficiente pentru a echilibra scurgerea de resurse, pentru a stopa această hemoragie. Va fi nevoie de eforturi mai cuprinzătoare”, a mai spus Franks.
De asemenea, FMI a anunțat că este nevoie de măsuri urgente pentru eliminarea problemelor arieratelor, problemă care continuă să apară, facturile neplătite reprezentând o „frână majoră” în calea creșterii economice.
Un alt obiectiv primar expus de Jeffrey Franks este impulsionarea absorbției fondurilor europene, precizâd că la Bruxelles există fonduri gratuite ce așteaptă să fie utilizate de România pentru investiții.