Mișcările politice influențează cursul valutar. Analiști: Până după alegeri, un euro nu scade sub 4,4 lei
Mișcările politice erau privite până acum cu indiferență atunci când vine vorba despre influențarea economiei românești. Însă în 2012 nu va avea loc o apreciere spre 4,3 lei, nici o depreciere de 4,5 lei pentru un euro. Iar acest lucru s-ar datora tocmai mișcărilor din politică, potrivit previziunilor unor analiști financiari, citați de revista Capital.
Variațiile economiei românești datorate politicului erau foarte mici până acum. Însă în urma moțiunii de cenzură trecută în Parlament, care a modificat brusc evoluția monedei naționale, ideea a căpătat un fundament serios.
Inclusiv guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, recunoaște indirect fenomenul, pentru că schimbarea „pragurilor“ pe care euro nu le putea depăși în raport cu moneda națională se face din mers. Isărescu a spus de curând că trebuie văzut dacă nu cumva trebuie modificate toate fundamentele pe care fost gândită strategia cursului.
„Pur și simplu, aceste variații sunt o consecință a modificărilor care au loc în viața politică a României. Este normal să apară anumite fluctuații. Ele sunt generate în general de traderi, de comercianții de valute, care văd în orice schimbare politică o posibilă oportunitate de a specula și de a obține niște bani. O astfel de evoluție a cursului a avut loc și în anii anteriori când au fost schimbări de guverne. După aceea, lucrurile s-au calmat. Aceste vârfuri rămân ca momente de referință“, a declarat Președintele CEC Bank și al Asociației Române a Băncilor (ARB), Radu Grațian Ghețea, pentru sursa citată.
Și băncile străine din România și-au modificat sau sunt pe cale de a-și modifica previziunile privind evoluția leului în 2012, ceea ce reprezintă o dovadă clară că politicul a început să joace un rol foarte important, cel puțin în acest an. Spre exemplu, noua estimare de curs a BCR pentru finalul lui 2012 este de 4,39 față de 4,35 anterior, potrivit analistului BCR Florin Sinca.
„Principalii factori care au stat la baza modificării sunt fluxurile reduse de capitaluri externe, mediul politic intern volatil, criza datoriilor suverane din Zona Euro, cu impact asupra sentimentului investitorilor, și o ușoară creștere a deficitului comercial al României, în condițiile scăderii exporturilor către Zona Euro și ale avansului importurilor după majorarea salariilor în sectorul public. Este posibil ca leul să oscileze în jurul valorii de 4,4 în cea mai mare parte a anului“, a declarat Sinca.