Analistul economic Mircea Coșea a comentat analiza care arată că România și Bulgaria au avut în 2021 cele mai mici prețuri din UE pentru bunurile de consum și servicii și a atras atenți că sunt mai mici și veniturile. „Chiar dacă prețurile sunt mai mici, puterea de cumpărare variază în sens negativ”, a punctat el, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan.
„Chiar dacă prețurile sunt mai mici, puterea de cumpărare variază în sens negativ pentru țările citate, România și Bulgaria în principal, pentru că, așa cum spuneați și dumneavoastră, veniturile sunt mai mici. O altă caracteristică este faptul că veniturile nu sunt uniforme pe suprafața țării, asta înseamnă că în anumite zone puterea de cumpărare este și mai mică datorită faptului că există venituri și mai mic. Zonele din nordul țării, în cazul României, au venituri pe cap de locuitor mult mai mici”, spune analistul.
„Dacă în București, spre exemplu, avem în jur de 15.000 de euro pe cap de locuitor și suntem comparabili cu mari capitale europene, în nordul țării ajungem la 5.000 – 6.000 de euro pe cap de locuitor, deci diferențele sunt mari, iar puterea de cumpărare e cea care ar trebui să ne intereseze, nu neapărat comparativitatea prețurilor, însă există și un lucru care ar putea să ne intereseze”, a continuat el.
Pe de altă parte, Mircea Coșea consideră că țara noastră prezintă anumite avantaje pentru turiștii străini.
„Pentru turiștii străini, România are anumite avantaje, și anume că prețurile sunt mai mici, ceea ce ar putea să fie un element de atractivitate. Sigur că nu numai prețurile sunt atractive pentru turiști. Sunt și condițiile, sunt condițiile generale, sunt și ambientul, și gradul de civilizație, în sfârșit, sunt multe, multe alte lucrui”, a adăugat Mirceaș Coșea.