Profesorul de economie Mircea Coșea crede că România va ajunge, anul viitor, să încheie un nou acord cu FMI deoarece sistemul de pensii e nesustenabil și vor fi tot mai puțini bani. Asta în contextul în care coaliția PSD-PNL a promis (și trecut în lege) o majorare a pensiilor în medie cu 40% de la 1 septembrie anul acesta, 2024 fiind an electoral.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV, în contextul în care tocmai a fost anunțată o nouă vizită în București a delegației FMI, în perioada 29 ianuarie – 1 februarie.
„Sigur că FMI va discuta Legea pensiilor într-o manieră foarte clară și anume, în declarația pe care deja a făcut-o acum un an și jumătate când, împreună cu Fondul Monetar și Banca Mondială am avut o definiție foarte clară a sistemului de pensii în România… nu e sustenabil, ni s-a spus. Nu e sustenabil. Trebuie făcut ceva începând cu pensiile speciale și terminând cu anumite reglementări aduse de funcționari care nu s-au făcut.
Legea asta de care discutăm și care va duce la o rererecalculare până în septembrie încearcă să întindă plapuma peste ceea ce nu se poate, pentru că nu sunt bani. Iar ce se întâmplă acum în România e doar începutul unor mișcări care vor fi poate revendicative. Toți vor cere să se respecte pronisiunile, începând de la Sănătate până la Educație. Să vedem ce se întâmplă cu transportatorii, cu agricultorii… Deci banii vor fi și mai puțini.
Iar Ordonanța trenuleț reduce masa de impozitare, asta e clar. Deci bani nu vor fi”, a declarat profesorul de economie, pentru B1 TV.
„Deci până la urmă ne vom apropia de FMI. Eu cred că pe parcursul anului 2025, chiar la început – probabil vor începe negocierile din 2024, nu la vedere – dar după alegeri cred că vom avea un acord pentru că e tot mai evident că sistemul de pensii e nesustenabil, nu poate să fie acoperit. Atunci singura șansă e să ne împrumutăm”, a mai declarat profesorul de economie Mircea Coșea.