Ieșirea din piață cel puțin pentru perioada războiului a Ucrainei și Rusiei, care furnizau aproape 30% din producția și exportul de cereale de pe mapamond, orientate în primul rând spre Africa și Asia, înseamnă o criză alimentară evidentă, a explicat analistul economic Mircea Coșea, vineri dimineață, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat despre avertismentul lansat de agenția alimentară a ONU, analistul economic a explicat: „Este o chestiune foarte serioasă. De fapt, Organizația Națiunilor Unite a anunțat mai demult acest lucru, prin creșterea la alimentare într-o perioadă scurtă așa cum nu s-a mai întâmplat în ultimii 17 ani, deci este iminentă o criză alimentară, care a fost mult, foarte mult accentuată de criza din Ucraina pentru că Ucraina și Rusia furnizau aproape 30% din producția și exportul de cereale ale lumii, orientate în primul rând spre Africa și Asia, mai puțin spre Europa. Ieșirea din piață a acestor țări, cel puțin pentru perioada asta a războiului, înseamnă o criză alimentară evidentă”.
„Țările pe care noi le considerăm sărace, mai ales cele din Africa, au ca prim obiectiv asigurarea unei anumite cantități de hrană populației în condiții normale. În condiții de criză, această cantitate – și așa mai mică decât în alte țări – scade. Consecința imediată sunt mișcările sociale, iar în urma mișcărilor sociale, care au mai mult sau mai puțin importanță, urmează un fenomen extrem de puternic și periculos în același timp, migrarea”, a adăugat Mircea Coșea.
În opinia sa, mase întregi de populație vor încerca să își găsească un loc mai bun de trai în altă parte a lumii și vor veni în principal spre țările europene.
„Mase întregi de populație vor încerca să își găsească un loc mai bun în altă parte a lumii și vor veni spre țările care tradițional au un nivel de viață mai ridicat, în principal țările europene – și Statele Unite ale Americii, este migrația mexicană, dar nu atât de importantă, însă Europa va suferi un șoc pentru că importante mase de locuitori din Ucraina și nu numai din Ucraina vor încerca să intre în Europa cu speranța că vor trăi mai bine”, a continuat el.
Pe de altă parte, atrage atenția Mircea Coșea, și Europa suferă.
„Eh, aici lucrurile încep să se schimbe pentru că și Europa suferă, suferă din cauza sancțiunilor, această rupere a ciclului de transport și alimentare cu produse vitale pentru piață, care sunt cerealele, carnea, lactatele, dar și îngrășămintele pentru agricultură, toate lucrurile acestea fac ca Europa să intre într-o perioadă dificilă și trebuie să fim conștienți de faptul că ceea ce bănuiam că este o societate de consum, în care ne petrecem viața prin malluri și trăim cu speranța că ne vom petrece concediul exotic în nu știu ce insule, vor avea surprize toți acești oameni pentru că lucrurile încep să se strângă”, a mai spus economistul.