Piața energiei electrice se va liberaliza de la 1 ianuarie 2021, iar consumatorii care nu-și negociază noi contracte cu actualii furnizori sau nu își schimbă furnizorul vor fi trecuți automat într-o piață a serviciului universal și vor plăti facturi cu până la 26% mai mari decât în decembrie. Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat că diferențele de preț de pe această piață îi dau de gândit că „acolo lucrurile nu sunt în regulă”. Prin urmare, el a solicitat Consiliului Concurenței o investigație în acest sens.
Cei care nu vor avea contracte nou negociate la ENEL Distribuție Banat vor avea facturi mai mari chiar și cu 26%, în cazul CEZ Distribuție procentul e de 17%, la ENEL Distribuție Muntenia de 23%, la ENEL Distribuție Dobrogea de 18%, la Electrica Muntenia Nord – 15%, la Electrica Transilvania Sud – 17%, la E-ON Distribuție – 13%, iar a Electrica Transilvania Nord – 14%, arată datele Asociației Energia Inteligența.
Profesorul Mircea Coșea a explicat, pentru B1 TV, că această liberlizare a pieței energiei nu e, de fapt, o liberalizare, că legile cererii și a ofertei și piața nu funcționează în România așa cum ar trebui și că piața energiei e supusă unor mari presiuni atât din interiorul țării, cât și din exterior. Rezultatul îl suportă consumatorii.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat de moderatorul Tudor Barbu de ce discrepanțele atât de mari între facturile la electricitate pe care le vor plăti românii din diverse regiuni ale țării, Coșea a răspuns: „O să vă spun ceva ce mi s-a părut foarte interesant. Nu-mi aparține mie, ci unui mare savant. El zicea așa: cărăbușul, conform legilor aerodinamicii, nu poate să zboare, dar el nu știe legile, așa că zboară. E exact ce se întâmplă la noi, în România, cu piețele. Noi zicem că piețele în România funcționează, că sunt competente și la fel de bine organizate ca piețele europene dar, în realitate, piețele României nu funcționează cum trebuie. Asta înseamnă că legea cererii și a ofertei nu funcționează corect. În acest moment, avem dovada clară a acestui lucru. Piața energiei liberalizându-se, ar fi trebui să aducă pe piață o concurență atât de sănătoasă încât, în anumite cazuri, dacă nu întotdeauna, tarifele sau prețurile sau costurile să scadă. Lucrurile nu stau așa. Piața e divizată, funcționează aiurea, legea cererii și a ofertei nu funcționează în baza unei concurențe perfecte, pentru că noi am aderat la Uniunea Europeană nepregătiți. Nu avem piețe care să funcționeze”.
„Noi nici măcar nu avem prețuri europene, avem prețuri făcute în așa fel încât să fie convenabile celor care sunt în afara țării, nu înăuntrul țării. Noi avem o piață din interior care e presată de niște monopoluri pe care statul nostru, prin instituțiile abilitate să controleze concurența o fac greu sau deloc. Din afară vine o altă presiune pentru că piețele noastre, de fapt, sunt subsidiare piețelor din exterior”, a mai declarat profesorul Mircea Coșea, în emisiunea ”Se întâmplă acum!”, moderată de Tudor Barbu, pe B1 TV.
Economistul a mai susținut apoi că am ajuns în această situație și pentru că reprezentanții României în forurile UE nu se implică realmente în crearea politicilor europene.
Coșea a insistat apoi că liberalizarea pieței energiei e liberalizare doar cu numele.
„De câtva timp mă întreb și eu: cât de europeană e Uniunea Europeană asta? Noi nu suntem antieuropeni, dar ne-am gândit, am studiat și am ajuns la concluzia că ar trebui să ne schimbăm puțin poziția, adică să fim mai demni, să venim cu propuneri adevărate, să participăm la crearea politicilor europene, nu să le înghițim așa cum ni se dau, și să fim o parte activă la tot ce se întâmplă în Europa. Atunci am putea să ne apărăm drepturile. Ce se întâmplă acum e o chestiune care va avea consecințe foarte grave, pentru că puterea de cumpărare va scade mult iar, în condițiile unui an incert cum e 2021, multe categorii de populație vor avea de suferit. Deci e momentul să se ia o măsură foarte serioasă în legătură cu repararea cel puțin a acestei absurdități care este liberalizarea pieței energiei, în condițiile în care nu e vorba de liberalizare, e vorba de cu totul altceva: de fixarea unor tarife în avantajul altora, iar noi, consumatorii, vom fi nevoiți să dăm mult mai mult pentru un Kilowatt”, a mai declarat Mircea Coșea, pentru B1 TV.