Mircea Coșea: Am intrat într-o economie de război. Asta înseamnă supraviețuire / Trebuie să-i protejezi pe cei care mor de foame, că se va întâmpla și asta / Taxarea marilor societăți e o greșeală, că ele creează locuri de muncă (VIDEO)

Publicat: 20 06. 2022, 21:43
Actualizat: 27 06. 2022, 11:40
Captură Video - Digi24

Profesorul Mircea Coșea a declarat luni, pentru B1 TV, că am intrat într-o economie de război, ceea ce înseamnă că nu se poate vorbi despre creștere economică, ori majorării de salarii și pensii, ci de supraviețuire. Economistul a mai susținut că oamenii săraci trebuie sprijiniți pentru a trece peste această perioadă dificilă, dar, în același timp, mediul de afaceri nu trebuie amenințat cu tot felul de noi taxe și impozite, căci se va speria și va pleca în alte state unde are condiții mai bune de dezvoltare. Coșea a mai avertizat că dacă decidenții politici nu rezolvă cu adevărat problema facturilor, la toamnă vom vedea „mii de falimente”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, pe B1 TV.

Suntem în economie de război. Ce înseamnă asta, explică Mircea Coșea

Economistul a explicat întâi că parte din efectele cu care ne confruntăm sunt consecințele războiului din Ucraina, dar acestea sunt doar conjuncurale: „Efectele cele mai importante vin din structura economiei românești, care nu e nu îndeajuns de modernă, consumă multă energie creează valoare adăugata sub media europeană și care oricum pleacă în afara țării”.

„Nu mai e economia de acum șase luni – un an, noi am intrat într-o economie de război. Asta nu înseamnă creștere economică, creștere de salarii, de pensii, înseamnă supraviețuire. Suntem la un pas de a avea o cădere extraordinară a condițiilor de viață atât de dură încât cădem cu 20 – 30 de ani în urmă”, a continuat Coșea.

Coșea explică de ce mediul de afaceri trebuie susținut, nu amenințat cu noi taxe

Economistul a precizat că trebuie ajutați oamenii săraci, dar, în același timp, e esențial ca mediul de afaceri să fie susținut. Și a spus de ce: „Nu trebuie să mergi doar pe măsuri sociale. Sigur că trebuie să-i protejezi pe cei care mor de foame, că se va întâmpla și asta, dar ei nu creează nimic în economie. Nu trebuie să-i ataci pe cei care creează. Orice taxare a marilor societăți e o mare greșeală, că ele sunt cele care țin echilibrul, creează locuri de muncă, au activitate, aduc tehnologie în țară. Deci dacă te bucuri că iei din profitul lor ca să plătești o pensie sau 700 de lei pe undeva sigur că nu poți fi condamnat, că ești social-democrat și-ți aperi săracii, dar cei care pierd banii ăștia nu mai investesc și pleacă din țară altundeva unde sunt condiții mai bune. Deci în economia de război trebuie să-i sprijini prin toate mijloacele pe cei care creează valoare, că fără asta nu poți să mergi mai departe”.

Coșea a mai deplâns faptul că decidenții politici nu au niciun fel de strategie, iar oamenii și-au pierduit orice fel de motivare pentru că simt că nu sunt protejați.

Profesorul a mai avertizat că dacă problema facturilor la energie nu va fi rezolvată, „vor fi mii de falimente toamna asta”. De asemenea, trebuie rezolvată problema prețurilor la alimente. În plus, mediul de afaceri trebuie lăsat în pace, că dacă e speriat mereu cu noi taxe, impozite sau alte schimbări, pleacă. În sprijinul afirmațiilor sale, Coșea a dat exemplul uzilei Dacia de la Mioveni, unde a fost lansat un program de plecare voluntară a angajaților.