Centura de nord a Capitalei, reluarea circulaţiei pe întreg tronsonul de pe A1 Sibiu-Orăştie, dar şi finalizarea studiilor de fezabilitate pentru capetele autostrăzii Piteşti-Sibiu sunt cele mai importante proiecte pe care le are pe masă noul ministru al transporturilor, potrivit zf.ro.
Pentru a finaliza la timp aceste proiecte trebuie finalizate studiile de fezabilitate. Mai mult, nerealizarea lor în mod optim a dus la apariţia întârzierilor pe actualele şantiere, unde constructorii au găsit peşteri sau situri arheologice, dar şi unde proiectul a fost modificat pentru a include pasaje speciale pentru trecerea animalelor.
„Din ce am văzut până acum, studiile de fezabilitate trebuie făcute mai bine, mai profund şi acest lucru încercăm să facem acum. Studiile nu trebuie să fie o decizie dacă faci sau nu faci ceva, ci reprezintă fundaţia teoretică. Dacă sunt bine făcute, asigură o derulare bună a proiectului.
Scopul nostru este ca studiul de fezabilitate pentru Sibiu-Piteşti să fie făcut «state of the art» pentru a nu mai avea niciun fel de surprize tehnice, pentru ca proiectul să fie cât mai bine încadrat de la început, să nu apară lucruri neprevăzute“, a declarat Sorin Buşe, ministrul transporturilor, într-un interviu acordat în exclusivitate ZF.
Până la sfârșitul anului, Ministerul Transporturilor vrea să finalizeze tronsonul dintre autostrada A1 şi Chitila, cu excepţia pasajului peste conductele de apă.
„Acum suntem pe punctul de a finaliza proiectele cu privire la centura Capitalei şi pe sud, şi pe nord pentru a o moderniza. Pe nord vor fi lucrări majore până la finalul anului. Există mai multe variante pentru centura de sud, dar încă sunt sub analiză, iar aceste decizii se iau, ca în business, pe studii economice, avantaje şi dezavantaje după nişte criterii“, a spus ministrul transporturilor.
În prima lună de mandat, Sorin Buşe a efectuat vizite pe cele mai importante şantiere, inclusiv pe A1 Sibiu-Orăştie.
Ministerul Transporturilor a mai fost în prima lună de la preluarea mandatului şi pe şantierele DN76 Deva-Oradea, A3 Gilău-Nădăşelu, A10 Sebeş-Turda, dar a vizitat şi lucrările de construcţie ale magistralelor 4 şi 5 ale metroului din Bucureşti.
„Am descoperit pe şantiere lucruri foarte diverse, întârzieri, blocaje, peşteri cu lilieci, morminte scitice şi celtice. Nu aş putea spune că există o rea-voinţă din partea constructorilor pentru întârzieri, dar am remarcat o lipsă de mobilizare.
Trebuie să recunoaştem că mediul în care se desfăşoară poate fi greu din punct de vedere birocratic. Cei care doresc să lucreze în România trebuie să se adapteze. Avem sisteme care pot fi îmbunătăţite, inclusiv mecanismele financiare, cele de urmărire, avizele de mediu“, a spus Sorin Buşe.
Ministerul Transporturilor vrea să implementeze cât mai repede proiecte ce pot ajuta la fluidizarea traficului în aşteptarea demarării marilor proiecte din cadrul Masterplanului de transport.
„Nu aşteptăm proiectele mari pentru a rezolva problema traficului. Aceste mici proiecte sunt peste tot în ţară, nu numai aici şi nu trebuie să ne uităm numai la cele din Bucureştiului. Vom încerca să găsim un mecanism de a le înregistra şi gestiona. Este foarte mult de lucru, avem întârzieri foarte mari şi sunt foarte multe de făcut, trebuie să prioritizăm în contextul în care trebuie să facem şi Sibiu Piteşti şi celelalte, dar nu excludem proiectele mici.
Atunci când găsim astfel de proiecte, care într-o conjunctură uşor de demarat şi finalizat, le facem“, a spus Sorin Buşe.