Dragoș Pîslaru, Ministrul Muncii pe final de mandat, a avut o primă reacție după decizia Curții Constituționale de a declara constituționale majorările salariale din Sănătate și Educație. Acesta a precizat că resursele sunt limitate pentru aplicarea unor astfel de majorări și că cineva va suporta consecințele, ori numai bugetarii, ori toți românii.
"Ce mă mâhneşte profund este că nu s-a înţeles că prin alocarea în acest mod a 4.85 miliarde pentru aceste majorări, care conţin mai puţin vizibil şi anumite creşteri cu dedicaţie, complet inechitabile, se omoară probabil primii 1-2 ani de posibilă aplicare serioasă a legii salarizării unitare. Categoriile care vor rămâne pe margine, cum ar fi administraţia locală, soldaţii din armată, personalul din cultură, vor mai avea de aşteptat. Probabil că mulţi vor sări să spună că o să văd eu cum se vor mări şi aceste salarii şi că sunt bani pentru toate. Dar lucrurile nu stau chiar aşa. Resursele bugetare sunt limitate, iar alegerea de alocare este condiţionată de o minimă responsabilitate. Ceva o să crape dacă tragi de buget mai mult decât poate duce – fie tai investiţii, fie nu respecţi tăierile de taxe, fie creşti fiscalitatea pentru a aduce noi resurse", a scris Dragoș Pîslaru, pe Facebook.
Acesta a mai susținut că în finanțele publice nu există magicieni și că, în scurt timp, se va vedea că cineva va suporta notă de plată. Totodată, el a mai scris că și Guevrnul tehnocrat a făcut o greșeală în această perioadă de campanie.
"În finanţele publice nu există magicieni, există reguli şi echilibre cu care nu te poţi juca fără profesionism. «Greşeala» noastră ca tehnocraţi a fost aceea că nu am înţeles politic această perioadă de administrare a ţării care avea miză electorală. Am ratat un principiu clar de campanie – în campanie «se dau» lucruri, nu se «ajustează» sau se «reformează». (…) În concluzie, cei care se bucură pe termen scurt de victoria politică obţinută pe salarizare, să se bucure. Este o victorie legitimă şi care arată funcţionarea democraţiei. Dar, din păcate, în scurt timp se va vedea că cineva va suporta notă de plata, fie alte categorii de bugetari, fie noi toţi ca şi contribuabili. Aş vrea să nu fie lucrurile aşa, dar eu nu îndrăznesc să cred de dragul de a crede. Eu am învăţat că asumarea individuală a adevărului, dureroasă uneori, este mai importantă decât credinţă halucinogenă. Iar cine râde azi, să îşi aducă aminte de trecut şi să se uite cu grijă la ziua de mâine", a explicat Pîslaru, pe Facebook.