Ministrul Finanțelor: Criza economică a însemnat cheltuieli mai mari de la buget pentru toate țările. Totuși, România are cea mai mică creștere a deficitului bugetar față de estimarea inițială

Publicat: 09 08. 2020, 12:04
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, anunță că România a înregistrat cea mai mică creștere a deficitului bugetar comparativ cu estimarea inițială. Asta în contextul în care criza economică generată de pandemia de coronavirus ”a însemnat cheltuieli mai mari de la buget pentru toate țările”. Totodată, Cîțu susține că România va reuși o revenire economică în trimestrul al treilea și că va evita recesiunea tehnică.

Florin Cîțu: ”România are cea mai mică creștere e deficitului bugetar față de estimarea inițială”

”Am promis o politică fiscală prudentă, responsabilă și neinflaționistă pe termen lung. Am reușit până acum.

Criza economică a însemnat cheltuieli mai mari de la buget pentru toate țările.

Toate deficitele bugetare au explodat.

Totuși, România are cea mai mică creștere e deficitului bugetar față de estimarea inițială”, a scris ministrul Finanțelor, într-o postare pe Facebook.

Cîțu prezintă și lista beneficiilor politicii fiscale prudente.

”Beneficiile pentru toți românii ale politicii fiscale prudente pe care am implementat-o din primul moment:

– cel mai mic necesar al împrumuturilor pentru a acoperi deficitul bugetar. Polonia de exemplu trebuie să împrumute în plus în 2020 9.3% din PIB. Este enorm.

– spațiu de manevră mai mare în 2021 dacă această criză economică și de sănătate se prelungește

– presiunea mai mică pe dobânzile și veniturile bugetare viitoare (presiune mai mică asupra finanțelor generațiilor viitoare). Da, v-am spus că sunt prudent.

– presiune redusă pe creșterea prețurilor în viitor

– efect redus al eliminării sectorului privat prin intervenția prea mare a statului în economie. Economia liberală se dezvoltă cu un sector privat puternic și majoritar în economie.

Dar cel mai important lucru este să reușim, cu un efort bugetar mult mai mic decât restul țărilor din UE, revenirea economică din trimestrul III și evitarea recesiunii tehnice. A fost obiectivul meu din primul moment și vă spun că reușim”, a mai notat ministrul Finanțelor.

Ministrul Finanțelor: Criza economică a însemnat cheltuieli mai mari de la buget pentru toate țările. Totuși, România are cea mai mică creștere e deficitului bugetar față de estimarea inițială

Ministrul Finanțelor: ”Dacă ne uităm la contextul economic prin care trecem, este un deficit rezonabil”

De altfel, chiar după ce Ministerul Finanțelor a publicat cifrele execuției bugetare, Florin Cîțu a precizat, într-o intervenție pe B1 TV, că având în vedere contextul dificil provocat de pandemie, deficitul bugetar înregistrat de România este unul ”rezonabil”.

Potrivit datelor oficiale, deficitul bugetarînregistrat după primele şase luni ale acestui an a crescut la 4,17% din Produsul Intern Brut, reprezentând 45,17 miliarde lei.

”Jumătate din deficit, cam 23 de miliarde îl reprezintă măsurile fiscale pe care le-am luat. Sunt bani care au rămas la companii ca să funcționeze economia prin acele măsuri fiscale pe care le-am luat.Cheltuielile cu COVID sunt 5 miliarde de lei, cheltuieli directe. În același timp, deficitul este puțin mai mare pentru că încă nu am primit sumele de la Comisia Europeană pe decontarea anumitor cheltuieli. E vorba de un miliard și ceva de lei, deci ar reduce puțin deficitul. Dacă ne uităm la contextul economic prin care trecem, este un deficit rezonabil”, a declarat ministrul Finanțelor.

Guvernul va aproba săptămâna viitoare rectificarea bugetară

Premierul Ludovic Orban a anunțat, vineri, în debutul ședinței de guvern, că Executivul va aproba săptămâna viitoare rectificarea bugetară.

Astfel, premierul le-a cerut membrilor cabinetului să analizeze atent fiecare solicitare de bani, căci situația economică a țării nu permite alocări decât pe proiecte extrem de importante, cu efecte clare asupra condițiilor de viață ale românilor.