Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a oferit detalii despre problemele celor care vor să devină prosumatori sau să investească în capacități de producere a energiei regenerabile, duminică, pe B1 TV, la „Selectiv” cu Dan Bucura, și a explicat că sunt zone, cum e Dobrogea, „unde nu mai poți să arunci un ac sistem”, dar există și cazuri în țară unde „speculanții au căutat terenuri și au blocat virtual linia”.
„Orice parc, părculeț solar nou sau eolian, sau orice capacitate nouă de producție se face după ce se emite un acord de racordare, un ATR, care se ia fie de la Transelectrica, în cazul unor capacități dispecerizabile mai mari, ceva de genul peste 5 MW, sper să nu mă înșel, mai jos se ia de la distrbuitori, într-adevăr”, a declarat Sebastian Burduja, care a vorbit și despre compensarea facturilor.
„Sunt două probleme. Pe de o parte, sunt zone în România – și e harta pe site-ul Transelectrica – unde nu mai poți să arunci un ac în sistem. Zona Dobrogei e exemplul perfect, avem nuclear acolo, avem eolian foarte mult (…), deci nu mai poți să pui nici măcar un ac. Sunt alte zone din România, cum sunt zona Moldovei sau zona Transilvaniei, unde există capacitate pe linii și n-ar trebui să vă ceară nimeni (…) niciun ban pentru întărirea liniei”, a adăugat ministrul Energiei.
„A doua problemă, speculanții. Ce s-a întâmplat? Au venit niște băieți deștepți și au devenit experți în energie. Ei de fapt ce au făcut? Au căutat terenuri, au plătit niște bani, după care și-au luat acest ATR cum și l-au luat, de la Transelectrica sau de la distribuitori, și se duc prin piață cu proiecte. Ele sunt proiecte care vor fi sau nu vor fi niciodată. Au blocat virtual linia”, a continuat oficialul.
„Vrem să impunem o garanție. Domne`, vrei să ceri un ATR, vrei să îți faci parc, foarte bine, pune un procent din investiție, să zicem 10%, 5%, 15%, vedem cu specialiștii care e cifra finală, și vii cu banii. Dacă nu îți faci proiectul, pierzi bani, pierzi garanția. Pentru că așa o să curățăm piața și de fapt încurajăm proiectantul serios, și, mai mult decât atât, degrevăm și sistemul”, a mai spus Sebastian Burduja.