Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia: Guvernul nu reduce TVA-ul la alimente în acest an

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia: Guvernul nu reduce TVA-ul la alimente în acest an

Scăderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului, în acest an, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Stelian Fuia într-o conferinţă de presă.

România este pe locul doi în Europa la nivelul taxei pe valoare adaugata la alimente. Cu un TVA de 24%, suntem întrecuți doar de Danemarca. După noi urmează Lituania cu 21% și Estonia și Bulgaria cu 20%.

La polul opus, topul statelor cu cel mai redus nivel al TVA la alimente este condus de Marea Britanie și Malta, care nu aplică taxe pe mancare, Luxemburg (3%), Spania (4-8%) și Italia (4-10%).

TVA-ul crescut duce la sporirea evaziunii fiscale, scăderea banilor care vin la buget, scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor și scoaterea de pe piață a companiilor care lucrează cu acte în regulă.

Președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, a declarat pentru Știrile B1 TV că reducerea TVA-ului la alimente este una necesară, întrucât puterea de cumpărare a populației ar crește.

„Dacă TVA-ul s-ar reduce ar bucura populația, pe care toți pe rând au sărăcit-o. În momentul în care populația nu are bani pentru cumpărături, singura soluție ar fi fost ca acest TVA să scadă, iar în câteva luni prețurile s-ar fi aliniat. Este fals ce se spune, că dacă TVA se reduce, prețurile nu scad. În câteva luni s-ar fi reglat prețurile. Dacă noul premier vorbește despre reducerea evaziunii fiscale, ar trebuie să aibă în vedere că o mare parte din societățile care lucrează la negru ar fi ieșit la suprafață și ar fi fost mai multe încasări la bugetul statului”, a declarat președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară.

Guvernul nu reduce TVA-ul la alimente în acest an

Embed: " />

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia