Scăderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului, în acest an, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Stelian Fuia într-o conferinţă de presă.
România este pe locul doi în Europa la nivelul taxei pe valoare adaugata la alimente. Cu un TVA de 24%, suntem întrecuți doar de Danemarca. După noi urmează Lituania cu 21% și Estonia și Bulgaria cu 20%.
La polul opus, topul statelor cu cel mai redus nivel al TVA la alimente este condus de Marea Britanie și Malta, care nu aplică taxe pe mancare, Luxemburg (3%), Spania (4-8%) și Italia (4-10%).
TVA-ul crescut duce la sporirea evaziunii fiscale, scăderea banilor care vin la buget, scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor și scoaterea de pe piață a companiilor care lucrează cu acte în regulă.
Președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, a declarat pentru Știrile B1 TV că reducerea TVA-ului la alimente este una necesară, întrucât puterea de cumpărare a populației ar crește.
„Dacă TVA-ul s-ar reduce ar bucura populația, pe care toți pe rând au sărăcit-o. În momentul în care populația nu are bani pentru cumpărături, singura soluție ar fi fost ca acest TVA să scadă, iar în câteva luni prețurile s-ar fi aliniat. Este fals ce se spune, că dacă TVA se reduce, prețurile nu scad. În câteva luni s-ar fi reglat prețurile. Dacă noul premier vorbește despre reducerea evaziunii fiscale, ar trebuie să aibă în vedere că o mare parte din societățile care lucrează la negru ar fi ieșit la suprafață și ar fi fost mai multe încasări la bugetul statului”, a declarat președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară.