Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: Termenul de depunere a cererilor unice de plată pentru fermier, prelungit până la 15 iunie
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, la sfârșitul ședinței de Guvern de joi, că Guvernul României a aprobat prelungirea termenului de depunere a cererilor de plată pentru fermieri, până la 15 iunie 2020, în contextul măsurilor speciale care au fost luate pentru prevenirea răspândirii cazurilor de COVID-19. De asemenea, ministrul Agriculturii a mai precizat că această procedură a fost simplificată semnificativ.
„Guvernul a adoptat în această seară o ordonanță de urgență prin care se prelungește termenul de depunere a cererilor unice de plată până la 15 iunie 2020 pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de restricțiile de circulație și de normele privind reducerea răspândirii infectărilor cu COVID.
De asemenea am simplificat procedurile de depunere a acestor cereri. Ele se fac online iar adeverințele de la primării se obțin direct de către centrele APIA.
Din 15 mai prin apia eliberăm adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plată, acei fermieri care doresc să acceseze credite pentru activități curente. Am negociat prin APIA cu instituțiile bancare acest lucru iar fermierii pot să obțină o valoare a creditului de 85% din valoarea subvențiilor pe care noi le acordăm anul acesta”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.
Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii a fost votată în Senat
Aceaste măsuri adoptate pentru fermieri sunt luate în contextul în care moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii a fost adoptată luni în Senat.
Aceasta a fost iniţiată de 72 de parlamentari PSD, ALDE şi afiliaţi grupului social-democrat.
Semnatarii au solicitat demisia ministrului Agriculturii, Adrian Oros, “până nu desfiinţează întregul sector agroalimentar din economia României şi până nu transformă fermierii români în săracii Europei”.
Avertismentul transmis de agricultori din cauza secetei și a pandemiei de COVID-19
Agricultura traversează o perioadă extrem de dificilă în România, atât din cauza pandemiei de COVID-19, cât și din cauza unei secete fără precedent în ultimele decenii.
În acest context, agricultorii şi producătorii de alimente din România susțin faptul că preţul produselor de panificaţie ar putea să crească cu peste 25% în următoarea lună și atrag atenția căsecetaşi pandemia de COVID-19 au afectat grav culturile agricole pe suprafeţe ce depăşesc 3 milioane de ha.
Totodată, potrivit acestora redeschiderea exporturilor de cereale a condus la creșterea prețului pentru grâu cu 15 % în doar două săptămâni, menționează sursa citată.