UPDATE: După reacțiile apărute, Ministrul a revenit cu mai multe precizări. Achim Irimescu a susținut pentru B1 TV că s-a pronunțat în baza unor estimări clare ale C.E. și F.A.O, iar mesajul său este unul de încurajare pentru producătorii agro-alimentari.
”Avem estimări foarte clare ale Comisiei Europene și ale F.A.O. (Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite – n.r.), care spun că, în condițiile în care până în 2030 o să fim nouă miliarde de locuitori, va crește practic cerea de alimente cu 50%. În același timp, avem în vedere și schimbările climatice ce afectează anual două milioane de hectare de teren arabil.
De fapt, mesajul meu era pe linia a ceea ce au spus C.E. și F.A.O.: să încurajăm pe cei care vor produce în sectorul agro-alimentar pentru că este clar că raportul dintre cerere și ofertă se va modifica, nu peste noapte, ci pe termen mediu și lung. Nu înțeleg de ce au intervenit supermarketurile, că nu era vorba de prețurile actuale”, a ținut să precizeze Ministrul Agriculturii.
”Mai aduc un argument. Acum, în UE, e un principiu: să oferim produse agro-alimetare la prețuri accesibile pentru ca populația să poată consuma, chiar și cei mai săraci să aibă hrană de bună calitate. În acest sens avem și subvenții europene. Am discutat în Danemarca cu fermierii și producătorii, vrem să lăsăm prețurile să ajungă la preț nornal, renunțând la subvenții, pentru că ele ne compensează nouă pierderile de venit în producție. E un lanț extrem de logic”, a mai spus acesta.
Întrebat în legătură cu poziția reprezentanților supermarketurilor, Ministrul a răspuns: ”probabil se refereau la eforturile pe care le fac să aducă produse bune la prețuri reduse.
Prețurile sunt foarte jos la producția alimentară din cauza fluctuației. Volatilitatea prețurilor nu mereu are de-a face cu cererea și oferta. Sunt și chestiuni conjuncturale pe care se dă vina, embargoul rus de exemplu.
Eu mă refeream la prețul de producție. E adevărat că magazinele fac eforturi mari să aducă hrană a prețuri avantajoase”.
Ministrul Agriculturii: Trebuie să-i încurajăm pe cei care vor produce în sectorul agro-alimentar pentru că este clar că raportul dintre cerere și ofertă se va modifica
#DIRECT_ONE_2mgjpj#
Prețurile alimentelor vor crește pe termen lung din mai multe motive, printre care eroziunea solului și creșterea populației pe plan global, este cea mai recentă declaraţie a ministrului agriculturii Achim Irimescu, arată B1 TV.
Acesta a mai spus că scăderea preţurilor la produse agricole din ultima perioadă este doar un fenomen de conjunctură.
Declaraţia a strânit din nou controverse iar primii care au reacţionat sunt reprezentanţii marilor lanţuri de magazine, care spun că declaraţiile ministrului reprezintă o ofensă la adresa consumatorilor, comercianților și producătorilor.
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, lovește din nou!
#DIRECT_ONE_n3t9s1#
"În opinia noastră, scăderea prețurilor nu este o situație conjuncturală, ci este rezultatul unei concurențe acerbe. Este normal a recunoaște și faptul că prețurile mai mici sunt și un rezultat al măsurilor curajoase de reducere a taxelor luate de Guvern și Parlament la momentul respectiv. Credem că amendamentele adăugate la legea 321 vor anihila aceste rezultate și vor introduce haosul", a intervenit George Bădescu, director executiv AMRCR.